Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Vølvernes magiske stave?

Vølvernes magiske stave?
To vølvestave. Den korteste stav er fra Gävleområdet i Sverige, den længste fra en grav ved Fuldby ved Ringsted.

Vølve betyder sandsynligvis stavbærer. Og staven var også en vigtig rekvisit i udførelsen af sejd.

Der er flere eksempler på mystiske jernstave i vikingegrave. De findes som oftest i rige kvindegrave. Dette understreger, at vølverne tilhørte samfundets top. Et eksempel på sådan en grav er kvinden fra Fyrkat, som har paralleller til andre rige vølve-kvindegrave i Skandinavien.

Vølvegraven fra Köpingsvik i Öland indeholder en 82 cm lang jernstav med bronzeornamenter og en husmodel på toppen. Med var også en kande fra Centralasien og en bronzekedel fra Vesteuropa. Kvinden var iklædt bjørnepels og var begravet i en skibssætning, der også indeholdt ofrede dyr og mennesker.

En anden vølvegrav er Oseberggraven fra Norge. Den indeholdt ligene af to kvinder. Den ene var sandsynligvis en meget fornem kvinde, mens den anden var træl. Flere af genstandene i graven kan forbindes med sejd og vølver, for eksempel en stav af træ og cannabisfrø i en pung.

I Hagebyhöga i Östergötland er en anden vølve begravet. Udover sin stav fik hun blandt andet heste, en vogn og arabiske bronzekander med i graven samt et lille sølvsmykke udformet som en kvinde med et stort halssmykke. Denne figur tolkes som Freja – vølvernes gudinde – med Brisingamen om halsen.

Gudinden Freja – gudernes vølve og forfører

Gudinden Freja – gudernes vølve og forfører
Nordens eneste sølvfigur af Freja. Fundet i Tissø.


Vølverne var også kendt for deres evner til forførelse. Det var en af grundene til, at de blev regnet som farlige. Frejas evner for sejd var på højde med selveste Odins – gudernes konge. I myter fremstilles Freja som den store forførerske. Derfor har Freja muligvis fungeret som et guddommeligt forbillede for vølverne i vikingernes samfund. Vølverne har måske forført mændene ved brug af narkotiske stoffer?

I en vølves grav ved Fyrkat har man fundet rester af bulmeurt, et stof, der udover at give hallucinationer, også virker som et kraftigt elskovsmiddel.