Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Vikingernes guder i den gamle tro - nordisk mytologi

Vikingernes guder
Dragtnåle der forestiller krigsguden Odin med sine to ravne. Odin fik sin information fra hans to ravne Hugin og Munin. De fløj hver dag ud i verden og observerede, hvad der skete. Derfor vidste Odin besked om alt.

Vikingerne havde mange guder. Hver gud havde forskellige egenskaber, svagheder og attributter.  Guderne havde mange menneskelige træk, og de opførte sig i høj grad også som mennesker med følelser og indbyrdes stridigheder. Det fremgår af sagaerne og nogle få billedsten, hvor guderne er afbildet som menneskelige skikkelser.

Men selvom guderne virkede menneskelige, måtte vikingerne endelig ikke glemme deres betydning. Og for alt i verden måtte de undgå at vække gudernes vrede. Derfor holdt vikingerne offerfester for guderne.
Her kan du læse om de mest populære og vigtige guder.

Odin

Gudernes overhoved var Odin. Han havde kun et øje. Det andet øje havde Odin nemlig givet til Mimer for at lov til at drikke af visdommens kilde. Odin var krigs- og dødsgud og tronede i Valhal i ”de dræbtes hal”. Alle vikinger, der døde i kamp, tilhørte ham. De blev hentet af hans tjenerinder, valkyrierne.  Odin blev først og fremmest dyrket af konger, krigerhøvdinge og deres mænd. Det var deres behov, han kunne opfylde.

Thor

Thor var den mest populære af alle guderne. Han var både krigs- og frugtbarhedsgud. Han lavede lyn og torden, når han kørte over skyerne i sin vogn trukket af geder svingende med sin hammer, Mjølner. Thor stod for fysisk styrke, og med sit våben Mjølner kunne han bekæmpe de onde jætter, der levede i Udgård.

Thor blev dyrket af de fleste – han var folkets gud. Thor var forståelig og til at stole på i modsætning til sin far Odin, der kunne være fuldstændig uforudsigelig. Derfor var Thors rolle også at opretholde lov og orden.

Vikingernes guder
Thor kører over himlen i sin vogn trukket af gedebukkene Tandgnost og Tandgrisner og frembringer lyn og torden med sin hammer Mjølner. Tegning: Johannes Gehrts.

Kort video om Odin

Loke

Loke er oprindelig ud af jætteslægt, men bor i Asgård og respekteres af guderne, fordi han har blandet blod med Odin. Loke er af karakter lumsk og upålidelig. Han har mange gange snydt både jætter og guder og spillet dem ud imod hinanden. Loke kan være rigtig intrigant, men alligevel beholder guderne ham. Han er nemlig snu og god til at lyve – evner selv guderne har brug for. For eksempel fik Loke overtalt de ligeså snu dværge til at smede mange magiske ting til guderne – ikke mindst Thors hammer Mjølner.

Vikingernes guder
På billedstenen fra Snaptun ses Loke med sammensyet mund. Loke havde satset sit hoved i et væddemål med dværgen Brokk. Da Loke tabte, reddede han livet ved at sige, at Brokk jo kun måtte tage hovedet og ikke noget af halsen. Som straf for at bryde løftet, gav guderne dværgen lov til at lukke munden på Loke – med nål og tråd.

Video om Valkyrier

Frej og Freja

Frej knyttes til frugtbarhed og god høst. Han får alt til at spire og gro på markerne. En af Frejs attributter er hans magiske gris Gyldenbørste. Grisen skinner som guld, og på den kan Frej ride over land og vand hurtigere end på nogen hest. Måske var det grise, som bønderne ofrede til Frej?

Frejs tvillingesøster er Freja. Hun er den smukkeste af de kvindelige guder, og hun hersker i sin gård Folkvang i Asgård. Hun er gudinde for både elskov, frugtbarhed og kunsten sejd.

Mange steder i Norden er opkaldt efter Frej og Freja. I Danmark har vi for eksempel Frøsmose, Frøsbjerg og Frølund. Navnene kendes mest fra Norge og Sverige, så måske var troen på frugtbarhedsguderne stærkest dér.

Hør museumsinspektør Lars Jørgensen fortælle om nordens eneste frejafigur