Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Spil og underholdning i vikingetiden

Spil og underholdning
Terning fra vikingetiden

Som i dag forstod vikingerne også at more sig. Flere forskellige fund vidner om, at der var tid til hyggeligt samvær og til at mødes i festligt lag. Der blev spillet spil som brætspil og terninger. Ved festlige lejligheder har historiefortællinger, skjaldekvad, musik og alkoholiske drikke som øl og mjød bidraget til stemningen.

Bræt- og terningespil

Bræt- og terningespil
Spillebrikker.


I mere stille stunder greb vikingerne til brætspil, som var et populært tidsfordriv i alle samfundslag. Bevarede spillebrikker og -brætter viser, hvor højt vikingerne værdsatte spillet. De smukkeste brætter blev lavet af træ med kunstfærdige udskæringer, mens brikkerne hovedsageligt blev fremstillet af sten, træ og ben. Også glas, tak og rav blev benyttet til brikker samt materialer af så fremmed herkomst som elfenben og hvalrostand.   

Fra skriftlige kilder ved vi, at vikingerne spillede hnefatafl og nitavl (i dag mølle), og i slutningen af vikingetiden dukkede skak også op. Hnefatafl er et krigsspil, hvor det går ud på at fange en kongebrik – en stor fjendtlig hær truer, og kongens mænd skal beskytte kongen. Det blev spillet på et bræt med kvadratiske felter med sorte og hvide brikker, og man trak efter terningekast. Selvom spillet foregik i afslappede stunder, lærte vikingerne måske også at planlægge et angreb?

Spil og underholdning
Måske spilles der hnefatafl på runestenen fra Ockelbo i Sverige? Foto: Berig

Dengang fandtes der også ludomaner, der ikke kunne nøjes med at spille for sjov. I en saga kan man læse følgende advarsel: ”Der er en ting, du skal undgå som djævlen selv, det er drikfældighed og brætspil, skøger og væddemål og terningekast om gevinster”.

Spil og underholdning
Spillebrik af rav der forestiller en skægget mand. Måske er det guden Frej?

Vintersjov

Det var ikke kun spil alene. Om vinteren stod vikingerne på skøjter. De var både til leg, og til at bringe sig af sted med. Vikingerne kaldte deres skøjter for isslægger. De var lavet af underbensknogler fra en ko eller hest og blev bundet på foden med lædersnører.