Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Vikingetidens kammergrave

Nogle af vikingetidens velstående mennesker blev begravet i kammergrave. En kammergrav består af et trækammer, der enten er gravet ned i jorden eller som er placeret i en høj. Fra Danmark og det gammeldanske område kender vi omkring 60 kammergrave. De fleste grave er fundet i området syd for den dansk-tyske grænse. Men de kan også findes i Jylland, på Fyn, Langeland og Lolland. På Sjælland er de endnu ikke fundet. Gravtypen kom i brug i slutningen af 800-årene - måske som en manifestation overfor den fremtrængende kristendom?

Ved genudgravningen af Mammen-graven i 1986 fik man nye værdifulde oplysninger om graven. Man genfandt resterne af kammeret, der var ca. 2 x 3 meter stort. Tre svære stolper i hver ende havde formentlig båret et sadeltag. Årringdatering af graven afslørede, at den døde var gravlagt omkring år 970-971 – få år efter Danmark officielt var blevet kristent.  

 

Vikingetidens kammergrave
Oversigtstegning over gravhøj og gravkammer som det så ud, da Mammengraven blev åbnet i 1868.
Vikingetidens kammergrave
Ved udgravningen af Mammenhøjen i 1986 så kammeret sådan ud. Der ses bl.a. spor efter vægplanker.
Vikingetidens kammergrave
Under Hørning Kirke, ca. 40 km øst for Mammen, er der også fundet en kammergrav. Den indeholdt en kvinde, der havde fået mange eksklusive gravgaver med sig i døden.