Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud


Frugter og bær i vikingetiden

Frugter, bær og nødder
Tørrede tranebær

Mange frugter og bær voksede vildt i vikingetiden. Vikingerne kunne blandt andet forsyne sig med hindbær, brombær, blåbær, kræger, skovjordbær, vindruer, hyld, vilde æbler og hasselnødder i skovene.

Nogle steder har man også haft valnødder. Bær og frugter kunne spises som de var, de kunne tørres, eller de kunne presses til saft.

Læs om vikingernes hang til øl og mjød

Æblerne kunne, sammen med mange af de andre frugter og bær, tørres og gemmes vinteren over, så man havde noget sødt at spise, længe efter høsten var overstået, og der ikke længere hang frugter og bær på træer og buske.

I nordisk mytologi havde gudinden Ydun et æbletræ, der holdt guderne evigt unge, når bare de spiste æblerne regelmæssigt.

Læs om vikingernes guder

 

Dyrkede grønt i køkkenhaver

Vikingerne dyrkede også grøntsager som kål, løg og hvidløg i deres køkkenhaver. Det var afgrøder, som kunne holde sig længe og høstedes senere end de fleste frugter, og som derfor var gode til vinterforrådet.

Vi ved fra flere af sagaerne, at løg havde noget magisk over sig; fra sen jernalder er der bl.a. fundet løg i en metaldåse, som var en del af en kvindes smykkesæt.

Læs om vikingernes helbred og levealder

Ærter og hestebønner blev også dyrket i køkkenhaverne, og kunne tørres til vinteren.

Røde æbler
Æbler. Vikingerne vidste godt, at det var sundt at spise æbler, for gudinden Yduns æbler holdt guderne unge.


Brugte ukrudt og mælkebøtter som krydderi

Af krydderurter kunne vikingerne samle planter som timian og porse, mens køkkenhaven indeholdt karse og sennepsplanter, som kunne give maden et pift.

Fra vikingeborgen Fyrkat er der også fundet frø fra koriander og skvalderkål. Den sidste er nu om dage meget almindelig som ukrudt i vores haver, men før i tiden blev den spist som en slags spinat i stuvninger og supper. Brændenælde og mælkebøtte kunne bruges på samme måde.

Læs om den type brød og grød, som vikingerne spiste.