Vikingerne spiste brød og grød
Rugbrødet ses af mange som noget særligt dansk. Men hvordan var smagen af det daglige brød i vikingetiden?
Vikingernes vigtigste kornsorter var rug og byg. Desuden dyrkedes havre, hvede og lidt emmer. Kornet blev udover brød brugt til grød og ølbrygning.
Netop rugen var god til surdejsbrød – et groft brød, der minder om nutidens rugbrød. Hvede var dengang en mere sjælden sort og blev anvendt som luksusprodukt forbeholdt de rige. Vi har fundet mest hvede på udgravningerne af rigmandsgårde som f.eks. kongsgården ved Tissø.
I “Rigs Vandring” kan man f.eks. læse, at trællenes mad kunne være blandet med kornskaller, som man ellers ville si væk fra kornene, mens der hos høvdingen blev spist helt hvide hvedeboller.
Pandekager med honning
Der blev også bagt fladbrød. Det var små flade brød, der blev lavet af mel, æg og vand. Lidt honning gjorde brødene ekstra gode. Brødene blev bagt på en pande eller en jernrist over bålet.
Læs om vikingernes helbred og levealder.
Vikingerne havde flere muligheder, når de skulle lave grød, der kunne være lavet af byg og havre. I grøden blandede vikingerne måske bær og æbler for at give den sødme. Grød var en almindelig spise, især for de fattige.