Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud


Vikingerne spiste brød og grød

Brød og grød
Grød med løg og flæsk

 

Rugbrødet ses af mange som noget særligt dansk. Men hvordan var smagen af det daglige brød i vikingetiden?

Vikingernes vigtigste kornsorter var rug og byg. Desuden dyrkedes havre, hvede og lidt emmer. Kornet blev udover brød brugt til grød og ølbrygning.

Netop rugen var god til surdejsbrød – et groft brød, der minder om nutidens rugbrød. Hvede var dengang en mere sjælden sort og blev anvendt som luksusprodukt forbeholdt de rige. Vi har fundet mest hvede på udgravningerne af rigmandsgårde som f.eks. kongsgården ved Tissø.

Vikingernes mad.

I “Rigs Vandring” kan man f.eks. læse, at trællenes mad kunne være blandet med kornskaller, som man ellers ville si væk fra kornene, mens der hos høvdingen blev spist helt hvide hvedeboller.

 

Brød og grød
Pandekage med honning


Pandekager med honning

Der blev også bagt fladbrød. Det var små flade brød, der blev lavet af mel, æg og vand. Lidt honning gjorde brødene ekstra gode. Brødene blev bagt på en pande eller en jernrist over bålet.

Læs om vikingernes helbred og levealder.

Vikingerne havde flere muligheder, når de skulle lave grød, der kunne være lavet af byg og havre. I grøden blandede vikingerne måske bær og æbler for at give den sødme. Grød var en almindelig spise, især for de fattige.