Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Dragtdesign

Dragtdesign
I en egekistegrav fra Hagendrup ved Holbæk fandtes rester af en snoreskørt med små bronzerør på.

Fandtes der design i forhistorien? Hvis vi med design forbinder genstande, der bevidst skabes med særligt henblik på deres funktion og udseende, er svaret et klart: ja!

Dragtdesign omfatter tilskæring og tilpasning af de enkelte beklædningsgenstande. Som i dag, men i et mere adstadigt tempo, indvirkede smag og vaner på udviklingen af tekstiler og dragter i forhistorien. Vi ved ikke, om forhistoriens mennesker var bevidste om sådanne forandringer eller de mekanismer, som udløste dem. Forandringer i stil, design og teknik er vigtige pejlemærker, når vi forsøger at karakterisere forhistoriske samfund. Vidnesbyrd om dragter fra forskellige perioder består dels af arkæologiske tekstiler og skind, dels af forskelligt tilbehør til dragterne, f.eks. udsmykning fremstillet af metal, rav eller ben.

Det arkæologiske materiale er ujævnt fordelt gennem forhistorien i Danmark. Vi ved kun lidt om stenalderens dragter. Et langt rigere materiale er overleveret fra bronzealderen og ældre jernalder. I den sene del af jernalderen er de arkæologiske tekstiler meget fragmentarisk bevarede, men til gengæld kan vi supplere med de gengivelser af dragter, som findes på samtidige afbildninger.

Dragtdesign
På de små guldgubber fra yngre jernalder bliver dragten afbildet med mange fine detaljer. Her ses en kvinde i en ankellang dragt med kappe og smykker.
Dragtdesign
Ternede tekstiler vinder frem i ældre jernalder. Huldremosekvinden fra Djursland bar et ternet tørklæde, som her vises i udsnit.
// dataLayer variable : TimeOnSite // Trigger : event name : TimeOnSiteThreshold