Bronzealderens sko og fodlapper
Fodlapper
Fodlapper findes i de fleste egekistegrave. De består af mindre, uregelmæssige tekstilstykker, som blev foldet sammen og placeret ovenpå den afdødes fødder. De er ikke forarbejdet på nogen måde, og de lader til at have en mere symbolsk end praktisk rolle. I gravene fra Skrydstrup og Jels i Sydjylland er fodlapperne fundet sammen med egentlig fodtøj. Det kunne tyde på, at fodlapperne har været anvendt som foer i skoene.
Sko
Der er fundet rester af sko i både mands- og kvindegrave, f.eks. i Skrydstrupkvindens grav og i en mandsgrav fra Jels i Sydjylland. Skoene er fragmenterede, og det er vanskeligt præcist at beskrive deres form, men de minder om de sko, vi kender fra den tidlige del af jernalderen. De består af et enkelt stykke hud eller skind uden en egentlig sål. Skindet blev foldet omkring foden og holdt på plads af lædersnører. Fra yngre bronzealder stammer et komplet par sko fra mosen ved Ørbækgård på Djursland i Østjylland. Skoene er fremstillet af kohud, og hver sko består af et stykke grov hud med tilføjelsen af en kile, som giver en god pasform. Skoene er C14 dateret til 920-807 f.Kr.
Hos manden i Muldbjerggraven i Vestjylland fandtes ingen rigtige sko, men kun disse fodlapper af uld.
I egekistegraven fra Guldhøj i Sydjylland er der fundet et fragment af en sko eller vante i tekstil. Enden af genstanden er fint afrundet og syet sammen.
Også Egtvedpigen, som blev fundet nær Vejle, havde fået uldne fodlapper med i graven.