Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Kvindens dragt i bronzealderen

Bluser
Blusen er en tætsiddende beklædningsdel lavet af et enkelt stykke stof. I taljen kan der være tilsat mindre stykker stof for at forlænge dragten. Komplet bevarede bluser er fundet i egekistegraven fra Borum Eshøj C i Østjylland, og i gravene ved Egtved og Skrydstrup i Sydjylland. De er alle dateret til ældre bronzealder. At blusen er fremstillet af et enkelt stykke stof tyder på, at modellen har sit udgangspunkt i et skindmateriale. De klippede kanter i stoffet er omhyggeligt syet sammen eller sømmet. Blusen fra Skrydstrup er derudover rigt broderet på ærmerne og i halsudskæringen.

Kvindens dragt i bronzealderen
Kvindens dragt i bronzealderen

Kvindebluserne fra bronzealderen blev lavet efter samme snitmønster. Denne er fra Borum Eshøj ved Århus. Du kan se, hvordan den er blevet syet sammen under bronzealderens tekstilteknologi.

Snoreskørt
Snoreskørtet består af tætsiddende snore, der er monteret i et bælte. I den nederste kant er snorene afsluttet med løkker, som holdes sammen i en række med to tvundne tråde, som er placeret lige over løkkerne. Snoredelen af Egtvedpigens skørt er 154 cm bred og 38 cm høj. Det var foldet to gange omkring pigens krop og har oprindeligt hængt på hendes hofter. Et fragment af den øverste del af et snoreskørt fra Hagendrup nær Kalundborg i Vestsjælland har bevarede bronzerør monteret på snorene, og dele af lignende snore og bronzerør forekommer også i andre bronzealdergrave. Små bronzefigurer af kvinder i snoreskørter bevidner, at snoreskørtet faktisk var en ganske udbredt beklædningsdel i bronzealderen.

Kvindens dragt i bronzealderen

Kvindegraven fra Egtved indeholdt det hidtil eneste fuldstændig bevarede snoreskørt. Men der er fundet rester af snoreskørter i mange andre kvindegrave fra Danmarks bronzealder.

Kvindens dragt i bronzealderen

Detalje af Skrydstrupkvindens ærme, som har fine broderier.

Huer og hårnet
Der er fundet huer fremstillet i sprang i kvindegravene fra Skrydstrup i Sydjylland og Borum Eshøj C i Østjylland. Huerne anvendtes til at dække håret, og de blev fæstet med lange snore. Spranghuerne kombineredes med hårnet fremstillet af tvundet hestehår eller fåreuld.

Kvindens dragt i bronzealderen

Kvinden fra Borum Eshøj ved Århus havde et smukt hårnet og en hue, som var flettet i sprang-teknik, med i graven.