Ældre jernalders sko
Sko i ældre jernalder består af et enkelt stykke hud eller skind uden separate såler. Fra tid til anden findes mindre tilføjelser som en pløs, indsnit/kiler eller snørebånd. Skoene blev foldet rundt om foden og holdt på plads af lædersnører. Den fleksible konstruktion indebar ingen speciel tilskæring eller forarbejdning til højre og venstre sko, men slidmærker viser, at skoene blev gået til som venstre- og højresko. Der er heller ikke forskel på mands- og kvindefodtøj, og børnefodtøj er af samme type blot mindre, som fundene fra Skibelund nær Vojens i Sydjylland, Fræer og Rønbjerg III i Himmerland viser.
En anden, mere åben type sko er sikkert inspireret af romersk fodtøj fra slutningen af 1. årh. f.Kr. – 2. årh. e.Kr. Denne type sko er fundet i Havndal Mose nær Viborg og Store Borremose i Himmerland. Selvom placering af udskæringer og snørehuller har klare romerske paralleller, tyder garvemetoden og det faktum, at hårsiden af skindet ofte er brugt som foer i skoen, på, at de er lokalt fremstillede.
Skoen fra Fræer Mose i Nordjylland indeholder stadig ejerens fod. Ved en CT-scanning kan man pille lag for lag af skoen og dermed få et billede af fodens udseende. Skoen er dateret til omkring Kr.f. Læs om skoene fra bronzealderen og yngre jernalder.