Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Ældre jernalders hårmode

De kvindelige moselig har mange forskellige frisurer, fra næsten helt skaldede hoveder til komplicerede frisurer med langt hår og forskelligt tilbehør. Nogle frisurer er arrangeret i fletninger med flettede snore, hårbånd eller huer, som kvinderne fra Elling nær Silkeborg i Østylland, Stidsholt i Vendsyssel og Bredmose i Himmerland. Mandsligene har kort eller mellemlangt hår som Grauballemanden nær Silkeborg og manden fra Vester Torsted nær Egtved. Andre mænd er næsten skaldede, som Borremose I manden i Himmerland og Tollundmanden nær Silkeborg. I alle tilfælde er mændene blevet barberet, ganske kort tid før de døde.

Der er fundet adskillige lange og komplicerede fletninger af menneskehår i moserne ved Thorup i Vendsyssel, Vindum nær Viborg, og Stenbygård ved Vordingborg på Sydsjælland. De fleste er dateret til tiden omkring 350 f. Kr. Vi ved ikke, om disse fletninger stammer fra kvinder eller mænd, og vi ved heller ikke, hvem der ofrede dem i mosen. Men deres tilstedeværelse blandt offerfund i mosen viser, at hår kunne være en værdifuld ressource.

Ældre jernalders hårmode
Da kvinden fra Haraldskær Mose ved Vejle blev fundet, var hendes hår opsat i en frisure, som dog hurtigt blev ødelagt. I dag eksisterer desværre kun en hårlok fra kvindens hoved.
Ældre jernalders hårmode
De syv fletninger stammer fra Stenbygårds Mose ved Døstrup i Nordjylland. Den længste måler 78 cm, og de er dateret til ca. 350 f.Kr.
Ældre jernalders hårmode

Sådan rekonstrueres Ellingkvindens frisure. Du kan se Ellingkvinden på Museum Silkeborg.