Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Menneskeofringer

På et fastsat tidspunkt mødes alle folkeslag af samme navn og samme slægt, repræsenteret ved udsendinge, i en skov af fædrene viet, af frygt omgivet, fra urtiden hellig. Der fejrer de med et menneskeoffer på de forsamledes vegne den grufulde begyndelse til deres barbariske kult”.

Denne beretning er fra den romerske historiker Tacitus, der beskrev forholdene hos semnonerne, en germansk stamme, i 1. årh. e.Kr. Her er måske forklaringen på, hvad der skete med Huldremosekvinden, Tollundmanden og Grauballemanden. I Danmark er der fundet mere end hundrede moselig, som stammer fra tiden 800 f.Kr.-200 e.Kr. Selv om dødsårsagen kun er konstateret ved et mindre antal af dem, så er flere af disse mennesker blevet kvalt, hængt eller har fået halsen skåret over. Ligesom Huldremosekvinden er hovedparten af ligene efterfølgende omhyggeligt placeret i mosen, hvilket tyder mere på et offer eller en anden rituel handling end et overgreb.

Menneskeofringer
Flere moselig er fundet i Borremosen i Himmerland, bl.a. denne kvinde, som endte i mosen i førromersk jernalder.
Menneskeofringer
Liget af en mand blev fundet i Borremosen i Himmerland i 1946. Han blev lagt nøgen i mosen. Rebet om hans hals vidner om, at han blev hængt. Fundet er dateret til førromersk jernalder.