Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Hvem kom hjem med De Hvide Busser?

 

Hjem med De Hvide Busser
Danske politibetjente hjemføres med Bernadotte-aktionens Røde Kors busser fra koncentrationslejren Buchenwald i april 1945. I forgrunden en tysk soldat. Fotograf ukendt.

Fra begyndelsen af december 1944 til marts 1945 lykkedes det for de danske myndigheder at få lov til at hente flere hundrede fanger i Tyskland. Fangerne skulle interneres i den danske Frøslevlejr i Sønderjylland. I midten af marts 1945 trådte evakueringen ind i en ny, afgørende fase: fra nu af blev de danske anstrengelser forenet med de svenske under ledelse af Folke Bernadotte. 

Aftale mellem Bernadotte og Himmler

I februar 1945 havde Bernadotte opnået en aftale med SS-Rigsfører Heinrich Himmler, som var chef for hele det tyske kz-lejrvæsen. Aftalen gik ud på, at de danske og norske kz-fanger i Tyskland kunne samles i Neuengamme kz-lejren ved Hamborg, under beskyttelse af Svensk Røde Kors. Herfra skulle de transporteres til det neutrale Sverige.

På denne måde forsøgte Himmler dels at redde sit eget skind dels at opnå en separat fred med vestmagterne.
Hvor det var svenske Hvide Busser, som stod for den interne tranport i Tyskland, blev det primært danske Hvide Busser, som transporterede fangerne fra Neuengamme til Danmark.

Den 20.-21. april 1945 hjemførte en nyligt udrustet og hvidmalet armada af DSB-busser, private rutebiler, ambulancer og andre køretøjer de sidste 4.200 nordiske fanger fra Neuengamme.