Foto: Pometet, Københavns Universitet Blenheim Æblet. Spise og madæble. Grundfarven er grøngul til guldgul. Dækfarven er orange til karminrødt med striber og stænk. Huden er tyk, fedtet og sej. Kødet er løst og groft, syrligsødt med en lidt aroma og svag duft. Æblerne plukkes midt i oktober og kan gemmes frem til marts. Et godt spiseæble til den tørre side og godt madæble. Historie. Sorten stammer fra Woodstock i Oxfordshire nær ved Hertugen af Marlboroughs Slot Blenheim. Sorten menes at gå tilbage til 1740. Blenheim har været populært i handlen men er blevet udkonkurreret af Belle De Boskoop. Vækstform.
Foto: Pometet, Københavns Universitet Queen Æblet. Madæble. Grundfarven er hvidgrøn til grønlig gul, solsiden med rød dækfarve med striber og pletter. Skrællen er noget tyk og sej, lidt fedtet. Kødet er hvidt med et grønligt skær, skørt og saftigt, syrlig smag uden en gennemtrængende aroma. Dufter kraftigt. Plukkes af flere omgange fra August til september og kan gemmes til december. Et godt madæble [...] ikke skurv på æblerne. Synonymer. The Queen, Königinapfel. Queen kan ses ved gården fra Ejdersted (nr. 31) .
Foto: Pometet, Københavns Universitet Lord Suffield Æblet. Madæble. Flot græsgrøn farve der senere går over i gulligrøn. Groft og saftigt æble med frisk syrlig smag. Kraftig duft og fedtet og sej skræl. Modner i september og bruges fra august. Det er et af vores første madæbler og kræver meget sukker. Historie. Stammer fra England, Middelton nær Manchester. Sorten er tiltrukket af en væver Thomas Thorpe i 1820 og opkaldt efter godsejeren på et nærliggende gods. Sorten er kendt i Danmark fra omkring 1875. Vækstform. Sorten vokser kraftigt som ung, men efterhånden som træet begynder at bære frugt,
Foto: Pometet, Københavns Universitet Lord Derby Æblet. Madæble. På træet er farven skinnende græsgrøn, kan sjældent få en brunrød solside. Ved lagring ændrer farven sig til gullig/hvidlig. Kødet er gulligt tørt og fast uden megen saft og aroma. Svag duft. Æblet koger godt ud. Plukkes i september og bruges frem til februar. Historie. Sorten stammer fra Stockport i England 1811, hvor sorten er opformeret af planteskoleejer Witham. I Danmark blev sorten udplantet i Århus i 1890, og i Lyngby af planteskoleejer A. Piper samt andre Engelske sorter i 1913. Vækstform. Noget opret og stift træ,
Bodil Neeergaard Foto: Pometet, Københavns Universitet Æblet. Spise og Madæble. Et mellemstort æble, farven er på træet grøn med et anstrøg af gråligrødt på solsiden. Skifter ved modenhed til Kanariegul, huden er vokset og bliver fedtet. Kødet er hvidgult med et grønligt skær. Saftigt skørt og med en fin krydret smag, duften fin og kraftig. Historie. Bodil Neergaard stammer fra Flintinge på Lolland. Det er en frøplante dannet i 1850 og sorten er første gang beskrevet i 1904. Modertræet stod hos en gårdfæster i Flintinge. Sorten er opkaldt efter fruen på det nærliggende gods Fuglsang. Vækstforhold. En sund sort,
Augustæble Foto: Tina Bach Nygaard Æblet. Gulligt lysegrønt og ved fuld modenhed lysegult. Æblet er med ribber og folder ved stilkgruben. Kødet er gulligt hvidt, fint og mørt med saftighed og behagelig vinsyre med en fin aroma. Dufter kraftigt og aromatisk. Historie. Stammer fra Holland og er første gang beskrevet i 1760 af Pomolog Knoop. Det er kendt i Danmark siden 1800- tallet hvor det menes at være kommet hertil af søvejen. Vækstformen. Træet er som ungt kraftigt voksende men bliver ikke særligt stort. Det kan formes til et smukt pyramideformet træ. Blomstrer meget tidligt. Synonymer. Gult
Ildrød Pigeon Æblet. Et fint lille spiseæble. Farven er grønliggul med en rosa tone, og smuk rød dækfarve fremkommer, når æblet lægges til soling. Frugtkødet er hvidt med en fin, forfriskende mandelagtig smag og aroma, ”pigeonsmag”. Svagt duftende. Plukkes i første halvdel af oktober og bruges fra november frem til jul men kan holde sig frem til april. Fint til brug i køkkenet. Historie. Ildrød Pigeon er en frøplante, der stammer fra Korsør. Den er dannet i 1870. Kan forveksles med almindelig ’rød pigeon’. Vækstform. Træet er smalt og opret og kan plantes tæt. Kronen bliver omvendt kegleformet
Danziger Kantæble Foto: Olav Egelund Foto: Olav Egelund Æblet. Madæble. Farven er først grøngul, siden rødlilla dækfarve. Tørt æble med en bitter smag. Svag aroma og duft. Plukkes i starten af oktober og bruges fra november frem til marts. God til most, kompot og marmelade. Historie. Stammer formodentligt fra Danzig i Tyskland og er første gang beskrevet i 1760. Sorten er kendt i Danmark siden 1788. Vækstform. Som ungt træ noget spinkelt og svagtvoksende. Med tiden et anseligt træ, der danner en flad, bred og åben karakteristisk krone. Sorten kan blive meget gammel. Et fritstående træ
Gul Richard Foto: Olav Egelund Foto: Olav Egelund Æblet. Et fint spiseæble. Skrællen er grønlig, og frugter der får meget sol får et brunrødt skær. Frugtkødet er hvidgult og noget tørt med en behageligt sød og aromatisk smag. Skærer man frugten over, dufter den dejlig krydret. Plukkes omkring 1. oktober og bruges i november - december. Historie. Gul Richard stammer fra Mecklenburg i Tyskland. Det er en frøplante, hvilket vil sige, at den er spiret fra en æblekerne, der har vist sig at blive til et træ, der bærer velsmagende æbler. Træet er dannet omkring år 1800. Vækstform. Træet bliver middelstort
Foto: Pometet, Københavns Universitet Ildrød Eilstrup Æblet. Spise- og madæble. Farven er grøngul og dækfarven er mørkerød. Store tydelige lenticeller på huden. Frugtkødet er hvidt men har smukt kraftigt farvede lyserøde strenge omkring blomsterenden. Smagen af kødet er fast og tørt med sødme og lidt aroma. Plukkes i oktober og kan holde sig længe. Historie. Ildrød Eilstrup stammer fra Danmark og er en frøplante. Vækstformen. Træet bliver kun et middelstort træ. Sundt og robust mod skurv, kræft og meldug.