I haven er der altid noget, der blomstrer. Bonderoser (Pæoner) i haven ved Snedkerværkstedet fra Borre Snedkerfruens have, Stationsbyen Bag det store værksted ligger køkkenhaven, tilplantet med grønsager og bær til den daglige husholdning og til syltning, så husholdningen også havde grønsager og surt at tage af om vinteren. I baghuse og skure var der plads til et par grise og et hønsehus. Møgen fra dyrene blev brugt som gødning i haven. Bag beboelseshuset ligget en sirlig prydhave med et par frugttræer, Reine Claude-blommer og Bodil Neergaard-æbler. Havens tidssnit er ca. 1925, hvor man stadig
af æbletræer. I det østsønderjyske område var frugtavlen fremtrædende. Æblerne er af ældre sorter som Dronning Louise, Borgherre eller flaskeæbler. Om foråret er de mange blomstrende træer et smukt syn. Gården
Salget af æbler, pærer og sveskeblommer gav de alsiske bønder og husmænd en rigtig god ekstraindtægt. En af æblesorter i haven er den lokale Gråsten, som tilskrives gartner Hans Peter Vothmann (1712 -
skal ikke opbevares i et laboratorium, men ud hvor folk i forvejen kommer. Så mange som muligt skal have mulighed for at se de gamle træer og smage æblerne. Måske får flere selv lyst til at prøve at dyrke de gamle [...] vi er på Frilandsmuseet,” fortæller hun. Æbletræerne på tv Både Tv-avisen og Tv2-Lorry lagde vejen forbi, for at blive klogere på historien om æblerne. Se deres indslag Tv2-Lorry's indslag om æbletræerne <a
i cremen. Æblekompot Skræl ½ kg æbler, og del dem i fire dele. Tag kernehuset væk. Kog æblerne i en sirup af 125 g sukker og 1 dl vand. De skal koge til stykkerne bliver møre og saften jævnes. Konsistensen
med blomster dyrket til dekorative blomsterarrangementer i stuerne. Bag gården ligger en meget stor frugthave, som rummer en række lokale østjyske æble- og pæresorter. Her er også sat lange rækker af jordbær
Jul hos bonden Bondens julebord på Frilandsmuseet Julehøjtiden var en af de allervigtigste på landet. Høsten var kommet i hus, og sulekarrene fyldte fra efterårets slagtninger. Der var rigeligt med mad i forrådskammeret. Julemaden var det rene overflødighedshorn sammenlignet med den daglige kost resten af året. Man fik blandt andet serveret kraftige supper, nylavede pølser, flæskesider, gode sigtebrød, nødder, æbler, fin risengrød og dejligt, stærkt øl. Vovede julelege Juletiden var den rene ferie. Traditionen bød, at juledagene mellem 24. december og Helligtrekongersaften d. 5. januar
Retter og krydderi Der er stor forskel på de retter, vi kender i dag, og på datidens romerske retter. Nogle var meget enkle og bestod bare af frugter som æbler, figner eller oliven. Andre var mere
Bønderne kommer (Foto: DR - Thomas Roger Henrichsen © rogervision © 2017) Hvad har bondestenalderen med din morgenmad at gøre? Og hvad var en rigtig bonderøv i stenalderen? Sådan en rigtig lækker morgenmad med pandekager, rundstykker, æg, bacon og yoghurt med müesli kan vi takke bønderne fra bondestenalderen for. De indførte landbrug i Danmark, og uden dem ville din morgenmad måske bestå af et stykke tørret fisk og et frisk æble. Forskerne er uenige om, hvordan landbruget kom til Danmark. Nogle mener, landbruget kom hertil fra syd med tyske bønder, som drev jægerne på flugt. Andre mener, at jægerne
kartoffelmarcipan og havregrynskonfekt af gryn, sukker, kakaoerstatning og lidt fløde. Vi havde også tørrede pærer og æbler, som mindede lidt om figner, i hvert fald smagte de lige så godt". Hjemmelavede gaver,