Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Rosenlagkage

Rosenlagkage
Kandiserede rosenblade er prikken over i´et i denne lagkage komponeret af flere opskrifter. Louise Odier-rose på Frilandsmuseet. Foto: Anker Tiedemann

En lagkage kan laves med mange slags bunde, fyld og pynt – så der er rig mulighed for at lave en lagkage nøjagtigt til lejligheden.

Vort forslag til en smuk fødselsdagslagkage er sammensat af flere forskellige opskrifter fra Frk. Jensens Kogebog. Vi pynter vores lagkage med kandiserede rosenblade og en farvet citronglasur.

Makronbund

150 g mandelmel røres godt og grundigt til en masse med 150 g sukker sammen med 1 æggehvide. Pisk yderligere to æggehvider stive, og bland dem forsigtigt i massen. Smør dejen ud på et stykke bagepapir i den ønskede form – enten bliver der en stor eller to mindre bunde. Bag ved 170 grader i ca. 30-45 minutter. Bunden må ikke blive helt hård.

Sukkerbrødsbunde

175 g smør røres rigtig blødt. Rør derefter 250 g sukker og 8 æg i – et ad gangen. Rør 5 dråber citronolie i. Bland 250 g mel og en teskefuld bagepulver, og vend melblandingen grundigt i dejen. Bag i 3-4 lagkageforme foret med papir, eller i en høj springform ved 150 grader til bundene er lysebrune. Hvis bundene bages samlet til en kage i en høj springform, deles kagen senere på tværs i tre runde skiver.

Nøddecreme

Sæt 4 blade husblas til opblødning, og senere smeltning over vandbad. Kog ½ liter sødmælk med en flækket stang vanille. Rør 3 æggeblommer med 50 g sukker, og hæld den varme mælk i æggemassen under stærk piskning. Hæld cremen tilbage i gryden, og pisk, til den igen koger op. Tag af ilden, og hæld den i en skål, hvor den ihældes den udblødte husblas under stadig omrøring. Rør i cremen til den begynder at stivne, og er omtrent kold. Vend derefter 2½ dl flødeskum i cremen. Hak eller mal 70 g mandler eller hasselnødder meget fint, og vend nødderne i cremen.

Æblekompot

Skræl ½ kg æbler, og del dem i fire dele. Tag kernehuset væk. Kog æblerne i en sirup af 125 g sukker og 1 dl vand. De skal koge til stykkerne bliver møre og saften jævnes. Konsistensen skal være lidt tyk og knoldet. Køl kompotten af.

Kandiserede rosenblade

Kandiserede rosenblade kan købes eller laves i forvejen. Blomsterblade af hybenroser (plukkes under blomstring i forsommeren) dyppes i en glasur, rørt af flormelis og æggehvide. Glasuren skal være ret tynd og flydende. Læg bladene til tørre på et fad med bagepapir. Det tager en dags tid i et luftigt rum.

Lagkagen samles

Læg makronbunden nederst, og dæk med et lag kompot og creme. Læg en sukkerbrødsbund på med et lag creme og kompot, og endnu et lag. Slut af med den sidste sukkerbrødsbund.

Lav en glasur af ca. 4 spsk. flormelis, saften af 1 citron og eventuelt lidt rød frugtfarve, så glasuren får en sart, lyserød tone. Rosenblade og citronglasur smager rigtig godt sammen.

Mere mad på "Kokkepigens blog"

Mere mad på "Kokkepigens blog"
Bloggen skrives af Inge-Mette Petersen og Rikke Ruhe fra Frilandsmuseet.

Kokkepigen har masser af historiske opskrifter og skriver ofte i en særlig "faktionspræget" stil, hvor fiktive - men troværdige - personer beretter om fortidens madkultur. Følg Kokkepigens blog.