Katrineæble Foto: Anker Tiedemann Æblet. Spiseæble. Et middelstort æble, hvidgult med røde stænk og striber. Kraftig og god duft. Kødet er saftigt og marvet, sød smag og god aroma. Farver hurtigt brunt efter overskæring. Modent sidst i august og først i september, bliver hurtigt melet. Historie. Stammer fra Herregården Moesgård syd for Århus. En gartner såede kernen og opkaldte æblet efter sin Kone Katrine. Deraf navnet Katrineæble. Sorten er kendt i Danmarks siden 1850. Vækstformen. Kommer hurtigt i bæring men har stærk tendens til kun at bære hvert andet år. Sundt og modstandskraftigt
Landsgrav Vinteræble Æblet. Spise- og madæble. Middelstort, strågult. Stænket og stribet smukt karmoisinrødt. Kraftig duft. Kødet er hvidt, middelsaftigt, lidt marvet, lidt syrlig vinagtig og krydret smag. Kan bruges fra december og holder til langt hen på vinteren. Historie. Æblet er tiltrukket af forstander Hans Knudsen i Landsgrav ved Slagelse. Kan ses i haven ved landhåndværkerhuset fra Kalvehave (nr. 61).
Foto: Tina Bach Nygaard Store Bukkegaardsæblet Æblet. Spise- og madæble. Et meget stort, smukt æble. Grundfarven er lys, varm gul med et svagt grønligt skær. Solsiden stænket og stribet med rødt. Svagt duftende og stærkt fedtet skræl. Frugtkødet er hvidt og bliver hurtigt brunt. Smagen er vinagtig uden særlig aroma. Sorten modner i oktober og kan spises frem til november. Historie. Store Bukkegårdsæblet stammer fra en gård i Åker sogn på Bornholm. Store Bukkegaardsæblet kan ses i haven ved gården fra Bornholm (nr. 3)
Æbleflæsk Æbleflæsk i den variant, hvor æble og flæskestykker ikke steges helt sammen. (Foto: nillerdk, BY-SA, Wikimedia Commons) Æbleflæsk er en dejlig ret, som på bedste vis forener æblernes sødt-syrlig smag med flæskens fedme. Brug hele skiver af fersk flæsk, som fås i de fleste supermarkeder. Flæsk fra økologiske grise kommer tættest på rigtig gammeldags flæsk. Fersk flæsk i skiver (Antal skiver efter behag) Let syrlige, mellemstore æbler (Beregn knap to æbler pr. skive flæsk) 1 grofthakket løg salt peber kanel Skræl æblerne og skær dem i store stykker Brun flæskeskiverne i en tør stegeryde. Put løg
Skovfoged Foto: Tina Bach Nygaard Æblet. Spiseæble. Middelstort valseformet æble med gulgrøn grundfarve og brunrød dækfarve. Pudser man frugten, bliver den stærkt skinnende og kan få et violet skær. Saftigt æble med svag sødme, middel syrlighed og meget svag aroma og duft. Modner allerede midt i august og plukkes over flere omgange. Bør spises direkte fra træet, da holdbarheden er meget dårlig, og æblet hurtigt bliver melet Historie. Skovfogedæblet er dansk og fundet ved Lov, Vordingborg. Æblet er sået som frø i skovfogedens have omkring 1830. Frøet stammede fra et modertræ, der stod på skovgærdet
Signe Tillisch Foto: Pometet, Københavns Universitet Æblet. Spise- og madæble. Signe Tillisch er et velduftende, saftigt og fint æble med en karakteristisk smag af druer. Den store til middelstore [...] Historie. Signe Tillisch er et dansk æble, der er sået som kerne i 1866 af kammerherre Tillisch i Bjerre ved Horsens og opkaldt efter hans datter, klosterfrøken Signe Tillisch. Æblet har siden været populært [...] dyrkes langt mod nord. Æblerne har en tendens til at blæse ned tidligt, derfor kan man med fordel espaliere hvis man har den store plads, det kræver. Træet er modtageligt for skurv. Signe Tillisch kan ses
Foto: Tina Bach Nygaard Lord Hindlip Æblet. Spiseæble med stor aroma og smag. Farven er rød og æblet smukt valseformet. Kødet er cremefarvet med ret fin tekstur, saftigt og med en god aromatisk smag. Æblet plukkes i oktober og udvikler sin smag under lagring, nydes bedst omkring nytår. Kan lagres helt frem til maj. Koger ikke ud. Historie. Lord Hindlip stammer fra Worcestershire i England og blev introduceret af Watkins af Herford i 1896. Samme år fik det tildelt første plads ved Royal Horticultural Society. Vækstform. Bliver et medium stort træ, med en bred krone. Sorten er sund og modstandsdygtig
Maren Nis Foto: Pometet, Københavns Universitet Æblet. Et godt spiseæble af middel størrelse, gulgrønt med rød dækfarve på solsiden. Saftigt æble med en mild, vinagtig krydret smag. Kraftigt duftende og skrællen er vokset. Plukkes og spises i september – oktober, kan lagres i længere tid men taber friskhed og kvalitet. Historie. Frøplante der formegentligt stammer fra Sønderjylland omkring år [...] og anbefales til økologisk dyrkning. Synonymer. Maren Nisses Æble Maren Nis kan ses i frugthaven ved herregården fra Fjellerup (nr. 25) og ved huset fra Dyndved (nr. 44).
Pigeon Foto: Olav Egelund Foto: Olav Egelund Pigeon - generel beskrivelse af pigeonner Æblet. Spise- og madæble. De små æbler er som oftest højrøde. Pigeon har fast, skørt og saftigt frugtkød med en syrligsød og karakteristisk fin forfriskende smag med en bitter snert af tannin, ”pigeonsmag”. Kan plukkes fra oktober og gerne ad flere omgange, så æblerne får så meget farve som muligt. Pigeon er nok [...] til Pigeonnes Jerusalem, der stammer fra Normandiet i slutningen af 1700- tallet. Æblet er nok kommet til Danmark gennem Den Kongelige Frugttræplanteskole i Odense, i hvis fortegnelse fra 1795 det findes. Pigeon
Rød Kortstilk Foto: Olav Egelund Foto: Olav Egelund Æblet. Spiseæble. Skrællen er græsgrøn med en rødbrun til rødorange dækfarve, og frugtkødet er grønligt. Kort og kraftig stilk, der gør, at æblet sidder meget tæt til træet. Æblet er saftigt, stærkt duftende og med en sødlig, aromatisk og fyldig smag. Et lidt hårdt spiseæble. Kan plukkes fra sidst i oktober og bruges fra januar til juni. Tåler [...] men har været anbefalet til plantning i frugthaver. Æblet får ikke skurv og kan dyrkes økologisk. Synonymer. ’Kongelig Kortstilk’,’ Königlicher Kurztiel’, ’Court-pendu rouge’,’ Court-pendu plat’. Rød Kortstilk kan ses