Fynsk æblekage Æbler fra Frilandsmuseet. Æblet er en af de grundlæggende frugter i det danske bondekøkken. Sammen med råvarer fra det store udland, kan æblerne blive til en dejlig kage. I september og oktober begynder æblerne at modnes. Æblet er en af de mest grundlæggende frugter i det danske bondekøkken. Før sukker og andre sødemidler blev almindeligt brugte, var tørrede æbler, pærer og blommer sammen med honningen bøndernes søde indslag i maden gennem en lang, kold vinter. I vore dage spiser vi mest æblerne friske – eller laver kage af dem. Vi giver her en ældre opskrift på æblekage. Opskriften stammer
Transparente Blanche Foto: Tina Bach Nygaard Æblet. Et godt spiseæble. Gulgrøn til hvidgul. Saftigt og løst med en behagelig syrlighed uden aroma. Æblerne er meget uens i facon. Skrællen er meget tynd og fin, æblet får derfor meget nemt trykskader. Æblet kan plukkes fra juli som umodent og bruges som madæble og i august/september som spiseæble. Plukkes af flere omgange da æblet hurtigt bliver melet og ikke kan gemmes. Historie. Æblets stammer fra Riga i Letland, 1800 tallet. Er kommet til Frankrig i 1852 og via Frankrig til Danmark. Vækstformen. Træet er som ungt højt og smalt
Jernæble Foto: Pometet, Københavns Universitet Æblet. Grundfarven er grøngul med rødbrun dækfarve på solsiden. Kødet er saftigt med en syrlig smag. Overfladen er vokset. Plukkes sidst i oktober og er brugsmodent i januar-april. Historie. Stammer fra Tyskland og kan spores tilbage til 1700-tallet. Sorten er også kendt under navnet Maegårdsæble. Er et ekstremt holdbart æble der kan gemmes til det efterfølgende år. Kaldes i Sverige for Årsäpple. Vækstform. Kraftig vækst og får en stor bred krone. Sorten er meget hårdfør og kan blive meget gammel. Synonymer. Maegaards æble, Årsäpple. Jernæble kan ses
Langelands Hvid Pigeon Foto: Pometet, Københavns Universitet Æblet. Spiseæble. Frugten er lille og kegleformet. Farven er lysegul næsten hvid. Kødet er fast hvidt og saftig med god pigeonsmag, muskatsmag. Æbler høstes sent og kan spises fra december og er holdbart til februar måned. Velegnet til tørring. Historie. Æblet stammer fra Nordlangeland og er første gang beskrevet i 1913. Vækstformen. Træet er sundt og modstandsdygtigt over for skurv og kræft. Træet bliver kun ganske lille. Langelands Hvid Pigeon kan ses i haven ved gården fra Sdr. Sejerslev (nr. 32) samt i frugthaven ved herregården
Foto: Pometet, Københavns Universitet Coulon Æblet. Madæble, men kan også anvendes som spisefrugt. Et meget stort æble der minder om Belle de Boskoop og ligesom dette er af Reinette typen. Kødet er noget groft og sejt. Plukkes sent i oktober og anvendes december til marts. Æblet. Stammer fra Liége i Belgien hvor det første gang er beskrevet i 1858 af Planteskoleejer L. Coulon. Har været kendt i Danmark siden 1887. Vækstform. Bliver et stor træ der minder om Belle de Boskoop. Stor og bred krone let overhængende grene. Sorten er rimelig sund lidt modtagelig for skurv og frugttræskræft. Synonymer. ‘Coulons
Foto: Signe Dinsen Ålestrupæblet Æblet. Madæble. Frugten er harmonisk kegleformet. Farven er græsgrøn. Kødet er fast hvidt og saftigt syrligt. Æbler høstes sent i oktober og har en lang holdbarhed. Historie. Æblet er bragt til Frilandsmuseet omkring 1960 som podekvist. Det stammer fra en tidligere medarbejder Egon Christiansens forældres have i Ålestrup nord for Viborg. Her stod modertræet allerede som et frugtbærende træ i 1943 og sorten er derfor ældre endnu. Vækstformen. Træet er sundt og modstandsdygtigt for skurv og kræft. Træet bliver et mellemstort træ med en bred krone. Ålestrupæblet kan ses i haven ved
Dyndegaardsæble Foto: Æblet. Spise og Madæble. Et meget stort æble, noget kantet og ofte med golde kerner, der medvirker til det kantede udseende. Farven er lys grøngullig med mørkerøde stænk og striber på solsiden. Dufter kraftigt og har stærkt fedtet hud. Frugtkødet er hvidt og saftigt, dog noget marvet. Smagen er sød, med krydret vinsmag . Sorten modner sidst i september og kan spises frem [...] andet æbler med. Der var fest i fiskerlejet, og man spiste æblerne. Nogen såede bagefter kernerne, og Dyndegaardsæblet var et af resultaterne. Kan ses i haven ved gården fra Bornholm (nr.3)
Åbningstider og priser Har du spørgsmål? Kontakt os her Køb din billet her
Foto: Tina Bach Nygaard Gavlæble fra Pederske Æblet. Spise- og Madæble. Kødet er hvidt og saftigt, honningsødt. Æblets farve er hvidlig grøn med teglstensrød dækfarve med striber og flammer. Modner i September. Er et sødæble med gode egenskaber til kompot og tørring. Historie. Stammer fra Ågård i Pederske Sogn på Bornholm. Gavlæble fra Pederske kan ses i haven ved gården fra Bornholm (nr. 3)
Landsgrav Vinteræble Æblet. Spise- og madæble. Middelstort, strågult. Stænket og stribet smukt karmoisinrødt. Kraftig duft. Kødet er hvidt, middelsaftigt, lidt marvet, lidt syrlig vinagtig og krydret smag. Kan bruges fra december og holder til langt hen på vinteren. Historie. Æblet er tiltrukket af forstander Hans Knudsen i Landsgrav ved Slagelse. Kan ses i haven ved landhåndværkerhuset fra Kalvehave (nr. 61).