Udfører en søgningSøg

Frilandsmuseet redder gamle danske æblesorter

8. marts 2012

Frilandsmuseet overtager en unik samling af gamle danske æblesorter fra NaturErhvervstyrelsen. De 85 æbletræer gik en usikker fremtid i møde, da NaturErhvervstyrelsen havde opsagt sit lejemål i Sorgenfri, hvor træerne hidtil har stået.

Æblehave.
Æblehave. Foto: Frilandsmuseet.

Frilandsmuseet råder i forvejen over 210 frugttræer af gamle danske sorter. Derfor spurgte NaturErhvervstyrelsen, der er en del af Fødevareministeriet, om Frilandsmuseet ville overtage de 85 træer.

Takket være en hastebevilling fra Kulturstyrelsen kunne museet overtage siden, og  begyndte flytningen af træerne 12. marts.

Æbletræerne skal indgå i museets arbejde med at bevare og formidle den levende kulturarv i form af gamle danske husdyrracer og plantesorter.

De gamle æblesorter stammer fra hele Danmark og repræsenterer en periode fra cirka 1650 til 1995.  Mange af træerne er sjældne og vil derfor fungere som en del af Nordens Genbank, NordGen.

I den omfattende samling indgår således træer, der kan give indblik i æblets lange og spændende forædlingshistorie – fra kloster- og slotshaver over præster og læreres udbredelse af sorter til moderne forædling.

Vejen går i høj grad via de mange æblekerner, der igennem tiden er sået eller fundet i landbohaver over hele landet og siden podet, spredt og bevaret, fordi man fandt deres smag og egenskaber værdifulde. En del af disse sorter vil også interessere den moderne danske haveejer.

I weekenden 6.-7. oktober 2012 kan gæsterne se og smage på de gamle æblesorter fra Veilstrups Æblehave som en del af Gamle Sorters Dage på Frilandsmuseet.

Læs mere om æblesorterne på Frilandsmuseet.