Ringkloster Kammerjunker Foto: Olav Egelund Foto: Olav Egelund Æblet. Spiseæble. Farven er grønlig til lysegul med karminrøde striber og stænk. Huden er glat og glinsende. Æblet er saftigt, vinagtigt med let sødlig smag. Behagelig duft. Æblet kan plukkes fra midt september og bruges fra oktober til slut november. Et godt spiseæble der også kan anvendes i køkkenet. Historie. Stammer fra Herregården Ringkloster ved Skanderborg Sø. Menes måske at være indført af munkene omkring 1800. En tidligere ejer af herregården, Kammerjunker Arensdorf havde dette æble som favorit. Hans folk måtte derfor spise
Pederstrup Foto: Pometet, Københavns Universitet Æblet. Primært et madæble. Æblet bliver ret stort, rundt og lidt skævt. Farven er gullig til gul og dækfarven bliver grårød, der til sidst kan gå helt over i karminrød i uregelmæssige striber. Frugtkødet er hvidt med grønne tegninger, noget tørt og med ringe aroma og behagelig duft. Plukkes først i oktober og bruges fra november til februar. Historie. Æblet er fra omkring 1858 og navngivet efter byen Pederstrup på Fyn, hvor en gårdmand viste æblet til en handelsgartner, der opformerede det. Sorten menes at være af dansk oprindelse. Vækstformen. Træet er sundt
Åbyæble Foto: Anker Tiedemann Æblet. Spise og madæble. Farven er hvidgul med rosenrøde stænk. Huden er fedtet, frugtkødet er marvet og saftigt med en god smag. Nogle mener at æblet smager svagt af passionsfrugt. Æblet kan plukkes fra midt september til oktober og har kort holdbarhed. Historie. Æblet er af dansk oprindelser og stammer fra Aaby ved Århus. Det er dannet før 1913. Vækstformen. Træet kan blive ret stort og kommer tidligt i bæring. Det er en sund sort. Synonymer. Aabyæble. Åbyæble kan ses i frugthaven ved herregården fra Fjellerup (nr. 25) .
Foto: Tina Bach Nygaard Granegaardsæblet Æblet. Spise- og madæble. Lysegrønt, senere lysegult æble, solsiden mørk rød uden striber eller stænk. Kødet er hvidt med grønlige årer, saftfuldt, sukret sødt, vinagtigt, godt krydret. Æblet plukkes i oktober men er først spiseklart fra november og hen på vinteren. Historie. Granegaardsæblet stammer fra et gammelt træ i Granegårdens have i Nyker Sogn ved Mæby Holdeplads på Rønne — Allingebanen. Granegaardsæblet kan ses i haven ved gården fra Bornholm (nr. 3) .
Foto: Tina Bach Nygaard Sortegaardsæblet Æblet. Spiseæble. Et mellemstort smukt æble. Grundfarven er lysegul, solsiden med purpurrød i striber og stænk. Kødet er hvidt og saftig med en god krydret, sød og bæragtig vinsmag. Æblet er svagt duftende og svagt fedtet. Plukkes og bruges fra oktober til november. Historie. Modertæet stod på et gærde ved Sortegaarden i Ibsker sogn på Bornholm, hos gårdejer Jakobsen. Sortegaardsæblet kan ses i haven ved gården fra Bornholm (nr.3).
Rødraner Æblet. Spiseæble. Kødet er hvidt og saftigt med sød, krydret vinsmag. Grundfarven er lysegul, solsiden med striber og stænk af mørk karmoisinrød. Æblet plukkes sidst i september men er først spisemodent i december/januar. Historie. Rødraner stammer fra Bornholm, Bodilsker ved Nexø, før 1913. »Rane« betyder stribe på bornholmsk og hentyder til æblets smukt mørkt karmoisinrøde striber, der næsten dækker solsiden. Rødraner kan ses i haven ved gården fra Bornholm (nr. 3) .
Marselisborg sommeræble Marselisborg sommeræble. Foto: Pometet Æblet. Grøntgult med brunrød dækfarve med tydelige striber. Kødet er groft og med nogen vinsyre og uden særlig aroma. Dufter kraftigt og er svagt fedtet. Æblet kan plukkes meget tidligt, allerede i slutningen af Juli. Historie. Æblet er en frøplante dannet i 1850 og stammer fra Marselisborg Have ved Århus. Vækstformen. Træet er meget frugtbart og sundt. Synonymer. Marselisborg store Sommeræble. Marselisborg Sommeræble kan ses i frugthaven ved herregården fra Fjellerup (nr. 25).
Rosenholm Foto: Tina Bach Nygaard Foto: Anker Tiedemann Æblet. Et spise- og madæble. Æblets grundfarve er grøngul med rød dækfarve. Huden er fedtet, tyk og sej. Kødet er saftigt, syrligt og med svag aromatisk smag. Plukkes slut august som spiseæble og bruges til madlavning fra september til oktober. Historie. Rosenholm er et frøæble dannet 1870. Det stammer fra Bogense på Fyn. Synonymer. Rosenholms Æble Rosenholm kan ses i frugthaven ved herregården fra Fjellerup (nr. 25) .
Dronning Louise Foto: Pometet, Københavns Universitet Æblet. Spiseæble. Et lille til mellemstort æble. Farven er grøn med brunrød solside med striber og marmorering. Ved lagring skifter grundfarven [...] af skrub. Æblet kan plukkes sidst i oktober og har en brugstid til langt hen på foråret. Kan erstatte Cox Orange. Historie. Æblet stammer fra Danmark, Landlyst ved Vordingborg. Det er første gang omtalt i 1892 og tildelt certifikat af 1. Klasse. Æblet er opkaldt efter Christian IX`s gemalinde. Synonymer: Dronning Louise af Danmark. Dronning Louise kan ses på frugtterrasserne ved Brede værk .
Guldæble Foto: Anker Tiedemann Æblet. Et mellemstort spiseæble, gulgrønt med orange dækfarve. Kødet er saftigt og med nogen sødme og syrlighed og svag aroma. Overfladen er stærkt fedtet. Æblet kan plukkes fra september og spises frem til december og er særligt velegnet til æblegrød. Historie. Æblet er dansk og i hvert fald kendt siden 1913. Guldæble er en frøplante, hvilket vil sige, at træet er spiret fra en æblekerne, der har vist sig at blive til et træ, der bærer velsmagende æbler. Vækstformen. Træet har en middelkraftig vækst og kan blive ret stort. Det er en sort, der hurtigt går