Æbleskiver fra 1710 Æbleskiver har været kendt tilbage til renæssancen. (Foto: Anker Tiedemann) 1/2 kilo hvedemel 5 æg 2 skefulde vin (sød vin, f.eks. portvin) 1/4 pakke gær ca. 1 deciliter fløde (måske lidt mere - prøv dig frem) Æbler skåret i små stykker. Mel, æg og vin piskes sammen. Gæren udrøres i lidt håndvarmt vand og røres i dejen. Fløden varmes op og kommes i lidt ad gangen. Dejen skal have en løbende, men lidt tyk konsistens. Kom dejen i panden, og læg et lille stykke æble ned i hver æbleskive, inden den vendes. Skiverne vendes nemmest med en tynd strikkepind. Serveres varme direkte fra panden
Budding som juledessert - juleerindring Modelfoto (Foto: Antonio Littero, BY-SA, Wikimedia Commons) Juleaften fik vi ribbenssteg med mange svesker og æbler og hver et stykke medisterpølse. To kødstykker var ikke tilladt om hverdagen. Jeg synes at huske, at risengrøden var forandret til budding. Grød var jo en selvstændig ret, den kunne man jo godt spise sig mæt i. Vi fik så senere kaffe med klejner og julekage. Det var ikke hver jul, vi havde juletræ, men så var der pyntet et julebord med gran og papirblomster. Så fik vi hver en godtepose med figner, nødder og et par bolcher. Vi sang julesalmer og vi fik
Alexander Foto: Pometet, Københavns Universitet Æblet. Spise- og madæble. Grundfarven er grøngul, solsiden dækket af smuk rød farve og dug der giver frugten et violet skær. Huden er tyk og sej, fedtet og glinsende. Kødet er hvidt med grønne åre. Løst og groft med en god syrligsød smag og en behagelig aroma og duft. Plukkes september- oktober og anvendes frem til november. God køkkenfrugt og god til most og cider. Historie. Stammer fra Rusland hvor det allerede omkring 1700 var dyrket ved Moskva under navnet Aporta. Sorten er indført i England fra Riga i 1805. I Danmark er sorten kendt siden 1840
Frida Dit navn betyder: Fred. Du er: Slave fra Polen. For nogle år siden blev din landsby angrebet af vikinger, og du og nogle af dine landsbyfæller blev stjålet af vikingerne som slaver. I dit eget land var du høvdingens datter. Du var vant til at blive betjent, og ikke selv tjene. Din nye herre har givet dig navnet fred, fordi du på trods af din skæbne har beholdt dit muntre sind uden at blive bitter. Du er god til at brygge mjød, opskriften har du taget med dig fra Polen. Du putter honning, æbler og krydderurter i din mjød, som kan gøre bonden til en sand skjald. Klik her for at læse mere
9. september 2015 - I weekenden den 19. og 20. september er der ”Håndværkets Dage” og ”Gamle Sorters Dag” på Frilandsmuseet. Nu kan du opleve glemte håndværk blive vakt til live, smage på gamle sorter af æbler og bær og meget mere, når Frilandsmuseet holder ”Håndværkets Dage” den 19. og 20. september og ”Gamle Sorters Dag” den 20. september. Begge dage kan du også smage lun æblekage, bagt [...] (blandt andet af ”fattigmandsblommerne” kræger) i herregårdskøkkenet fra 1910. Du kan også smage på gamle sorter af æbler og bær, få en rundvisning af museets havelaug, se de gamle æblesorter i parken
Påsken er også en fest, der rummer folkelig tro og skik. Påsken kunne fx benyttes til magiske husråd. Nogle steder mente man fx, at den, der spiste et æble på fastende hjerte påskemorgen, ville blive fri for forskellige sygdomme. Man blandt andet undgå dårligdomme som rygværk i det kommende år. Æblet kunne også - evt. ledsaget af en snaps - være med til at forhindre "kolden", dvs. koldfeber, eller dét,
Jul på den fattige gård Julebord med grangrene I hjem, hvor pengene var små, nøjedes man med pyntede grangrene istedet for et helt juletræ. Pynten på juletræet var en blanding af hjemmelavet pynt og billig købepynt af papir. Man pyntede også stuen ved at sætte stedsegrønne grene bag ved billederne på væggene. Her er der pyntet op til jul i dagligstuen på Frilandsmuseets hedegård. På bordet ligger husets fineste hvide dug, og de små æbler er blevet pudsede, så de skinner. Sigtebrød som juleløn Hvis familiens børn tjente på gårde i nærheden, kom de som regel hjem i juledagene på besøg en dags tid
Gravene fra Guldhøj Da Guldhøj blev udgravet, fandt man tre egekister fra bronzealderen. Den ene egekiste var en voksenkiste, der var blevet plyndret. Den anden var en barnekiste, der havde været foret med sort gedeskind. Liget af barnet var opløst til ”en vællingagtig, rødlig masse”, som finderen beskrev det. I barnekisten lå rester af noget vævet tøj, to indtørrede æbler samt et pileskaft. Den tredje egekiste tilhørte en voksen mand. Han havde fået den usædvanlige klapstol med. Her stoppede hans velstand dog ikke. I kisten lå også en bronzedolk, en bronzeøkse, en bronzenål, to træskåle –
over bålet. Læs om vikingernes helbred og levealder. Vikingerne havde flere muligheder, når de skulle lave grød, der kunne være lavet af byg og havre. I grøden blandede vikingerne måske bær og æbler for at give