Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Jul på den fattige gård

Jul på den fattige gård
Julebord med grangrene

I hjem, hvor pengene var små, nøjedes man med pyntede grangrene istedet for et helt juletræ.  Pynten på juletræet var en blanding af hjemmelavet pynt og billig købepynt af papir.
Man pyntede også stuen ved at sætte stedsegrønne grene bag ved billederne på væggene. Her er der pyntet op til jul i dagligstuen på Frilandsmuseets hedegård. På bordet ligger husets fineste hvide dug, og de små æbler er blevet pudsede, så de skinner.

Sigtebrød som juleløn

Hvis familiens børn tjente på gårde i nærheden, kom de som regel hjem i juledagene på besøg en dags tid eller to. Hvis de havde fået juleløn i form af sigtebrød eller andre madvarer, tog de dem med hjem til forældrene. I småkårshjem var julen ofte den højtid, hvor man havde lejlighed til at se de familiemedlemmer, der ellers var spredt for alle vinde.

Billig, hjemmelavet julepynt

I både rige og fattige landbohjem brugte man det man havde. Fx kunne man lave billig julepynt ved at fremstille ringe af tørrede gåseluftrør. De blev hængt på juletræet med farvede bånd eller snor. Man kunne også lave julehjerter eller kurve til det beskedne træ af gamle aviser, eller pynte træet med brogede stykker tøj.