Udfører en søgningSøg

Våben fra Hvidstengruppen dukket op under frit lejde

26. august 2013

Våben fra Hvidstengruppen dukket op under frit lejde
Frihedsmuseets leder, Henrik Lundbak (til højre) og magasinbestyrer Søren Rasmussen. Sidstnævnte har sammen med to kollegaer været rundt på 16 politistationer landet over for at finde 2. verdenskrig-våben. Billede: Nationalmuseet.
Våben fra Hvidstengruppen dukket op under frit lejde
Efter politiets frit lejde-aktion i juni måned har Frihedsmuseet fået en række våben fra 2. verdenskrig – blandt andre blev der indleveret to rifler og en pistol med tilknytning til Hvidstengruppen. Billede: Nationalmuseet.
Våben fra Hvidstengruppen dukket op under frit lejde
Her er nogle af de 2. verdenskrig-våben, som Frihedsmuseet har fået i forbindelse med juni måneds frit lejde-aktion. Billede: Nationalmuseet.

Frihedsmuseet har modtaget en række våben fra 2. verdenskrig under sommerens frit lejde-aktion. Flere af dem har en spændende historie. 

I forbindelse med politiets frit lejde-aktion i juni måned har medarbejdere fra Frihedsmuseet været rundt på 16 politistationer i hele landet for at finde våben med tilknytning til 2. verdenskrig. 

- Vores udsendte medarbejdere har nogen steder nærmest kravlet rundt i bunker af alle mulige slags våben. Og de besøg har så resulteret i, at de har fundet en række våben fra 2. verdenskrig, hvoraf en del af dem har en rigtig interessant baggrund, siger Henrik Lundbak, som er leder af Frihedsmuseet. 

For der er ikke bare dukket en del historiske våben op under frit lejde, men også nogle spændende historier fra 2. verdenskrig og modstandsbevægelsen. 

Blandt våbnene med de mest spændende historier er en pistol og to rifler, som har tilhørt Hvidstengruppen. De er blevet indleveret af efterkommeren til en læge, der udlånte sin bil til gruppens modstandsarbejde. 

Et andet bemærkelsesværdigt våben er en hjemmelavet Stengun, som er en våbentype, den danske modstandsbevægelse selv fremstillede efter engelsk eksempel på et værksted i Søborg. Der er også blevet indleveret en Stengun i en gammel skoletaske fra krigens tid, som modstandsbevægelsen ofte brugte til at transportere deres våben i. 

Ikke alle de indleverede våben har relation til modstandsbevægelsen. Der er nemlig også en tysk pistol, der har tilhørt en af de sidste ledere af Schalburg-korpset, nemlig Willy Antoni Jensen, som flygtede til Bornholm i slutningen af krigen, men blev anholdt ved befrielsen og sendt til København. 

Frihedsmuseet lever
I forbindelse med frit lejde-aktionen fremhæver Henrik Lundbak det gode samarbejde mellem Frihedsmuseets medarbejdere og politiet: 

- Landet over har politiet på de forskellige stationer været ekstremt hjælpsomme, siger han og tilføjer, at selvom frit lejde-aktionen er slut for denne gang, er det stadig muligt at aflevere 2. verdenskrig-våben til Frihedsmuseet: 

- Selvom Frihedsmuseet er brændt, er der stadig liv i museet, som fortsætter sit arbejde i Brede. Her kan man efter aftale kigge forbi og få vurderet, om et våben har interesse for museet, siger Henrik Lundbak. 

Våbnene fra frit lejde-aktionen skal nu fotograferes og registreres. Hvorvidt nogle af dem ender med at blive udstillet på et kommende frihedsmuseum, er endnu ikke til at sige. 

For yderligere oplysninger kontakt: 
Henrik Lundbak, leder af Frihedsmuseet. Tlf.: 41 20 62 92.
Nynne Bojsen Faartoft, presse- og kommunikationsmedarbejder, Nationalmuseet. Tlf.: 41 20 60 19.