Uhyre sjælden møntskat fra Napoleonskrigene fundet i Sønderjylland
2. september 2013
Omkring 135 sølvmønter fra starten af 1800-tallet er dukket op ved Hejls sydøst for Kolding. Fundet er en de eneste Napoleonskrigsskatte, man kender til – og den første i mere end 80 år.
I forgårs udgravede arkæologer fra Museum Sønderjylland en yderst sjælden møntskat fra starten af 1800-tallet i ”baghaven” til en nu nedlagt gård ved Hejls i Sønderjylland.
De første mønter til skatten blev fundet af en amatørarkæolog i 2011, fortæller Anders Hartvig, som er museumsinspektør på Museum Sønderjylland:
- Men først her d. 28. august blev der mulighed for at totalundersøge stedet med metaldetektor – og det gav jo pote!
Sølvmønterne er både danske og udenlandske, og da den yngste mønt er fra 1813, mener man, at møntskatten må være blevet gravet ned deromkring. Man kan forestille sig, at ejermanden har ønsket at gemme sine sparepenge som reaktion på de mange troppebevægelser, der var syd for området i forbindelse med Napoleonskrigene.
Vigtig for forskningen
Møntskatte fra Napoleonskrigene er uhyre sjældne, fortæller Michael Märcher, som er museumsinspektør på Mønt- og Medaillesamlingen på Nationalmuseet.
- Der er reelt kun fundet én af betydning siden år 1900, nemlig i 1929-1930 i Slagelse. Den indeholdt 478 mønter, siger han og tilføjer, at der også er fundet nogle Napoleonskrigsskatte i 1800-tallet, men de er generelt ikke bevarede, og oplysningerne er mangelfulde.
Hejlsskatten er derfor den første Napoleonskrigsskat i mere end 80 år - og den første arkæologisk udgravede møntskat fra Napoleonskrigene.
- Hejlsskatten er desuden ekstra vigtig forskningsmæssigt, da den kommer fra Sønderjylland. Datidens monetære kampe og politik handlede nemlig i høj grad om forskellen mellem pengeomløbet i hertugdømmerne og kongeriget, siger Michael Märcher.
For yderligere oplysninger kontakt:
Michael Märcher, museumsinspektør, Mønt- og Medaillesamlingen, Nationalmuseet. Tlf.: 41 20 61 43
Anders Hartvig, museumsinspektør, Museum Sønderjylland. Tlf.: 24 60 79 45 / 74 52 75 66
Nynne Bojsen Faartoft, presse- og kommunikationsmedarbejder, Nationalmuseet. Tlf.: 41 20 60 19