Udfører en søgningSøg

Tabt pengepung genfundet efter 400 år

5. august 2013

Tabt pengepung genfundet efter 400 år
En ryttermønt fra den tabte pengepung. Normalt er småmønter fra 1600-tallet ikke danefæ, men fordi de er fundet samlet, har Nationalmuseet erklæret dem for danefæ. Foto: Nationalmuseet

I år 1621 tabte en mand sin pengepung i Gribskov. Næsten 400 år senere fandt en lokal amatørarkæolog pungens indhold med sin metaldetektor.


Enhver, der har prøvet at tabe sin pung ved, hvor ærgerligt det er. Og mon ikke også han bandede en smule, den mand som i 1621 tabte sin pengepung i Gribskov.


Pungen er for længst forsvundet, men de mindst 12 små sølvmønter, som pungen har indeholdt blev i 2012 fundet af en lokal amatørarkæolog fra Gilleleje, da han var i skoven med sin metaldetektor.
Finderen indleverede mønterne til Folkemuseet, der sendte dem videre til Nationalmuseet, som nu har erklæret fundet for danefæ. De betyder, at der er en duusør å vej til finderen.


Mønterne er blandt andet slået i byen Glückstadt, som Christian IV grundlagde i Holsten i 1617, og mange af dem blev brugt til at betale de håndværkere, som arbejdede i byen for kongen.


- De fleste mønter er såkaldte lybske 2 skillinge, som er slået under Christian IV og Hertug Hans den Yngre af Sønderborg i 1620 og 1621. De kaldes også for rytterpenge på grund af det særprægede forsidemotiv. 2 skillingerne er slået efter Lübecks møntfod, som var dobbelt så god som den danske møntfod. Så 2 skilling lybsk svarede til 4 skilling dansk forklarer møntekspert Michael Märcher fra Den kgl. Mønt- og Medaillesamling på Nationalmuseet og fortsætter:


- Det er nu ikke den helt store formue, manden har tabt. For de 12 mønter kunne han købe sig et får eller et halvt dusin gæs, men han må helt sikkert have ærgret sig.


Det er svært at sige, om den uheldige var en tilrejsende håndværker fra Slesvig-Holsten, og arkæolog ved Folkemuseet Esben Aarsleff har på stående fod ingen bud på, hvorfor pungen er tabt på stedet.
Men måske finder arkæologerne nogle spor.


- Vi har planer om at sætte skovlen i jorden og undersøge fundstedet. Måske finder vi flere mønter, og hvis vi er heldige, får vi måske også en idé om, hvorfor der blev tabt en pengepung her i 1621. Måske har der ligget en bebyggelse eller lignende, men vi har ingen spor efter en sådan på gamle kort, så endnu er det kun spekulationer. siger Esben Aarsleff.


Han håber at kunne gennemføre udgravningen allerede i år.

For yderligere oplysninger kontakt:
Esben Aarsleff, museumsinspektør på Folkemuseet. Tlf.: 51 84 36 26 
Michael Märcher, museumsinspektør på Nationalmuseet. Tlf.: 41 20 61 43
Henrik Schilling, presseansvarlig på Nationalmuseet. Tlf.: 41 20 60 16