Udfører en søgningSøg

En firkantet mønt fra Grevens Fejde

22. maj 2013

Klipping fra 1535 fundet i Vejleby i Hornsherred. Den havde en værdi af otte skilling.
Klipping fra 1535 fundet i Vejleby i Hornsherred. Den havde en værdi af otte skilling. Foto Nationalmuseet

Et sjældent fund fra Vejleby i Hornsherred fortæller historien om dengang, Christian d. 3. havde så travlt med at bekrige sine rivaler, at han fik klippet sølvpenge i metermål. Denne ”klipping” bliver nu en af Nationalmuseets allernyeste tilføjelser til udstillingen af danefæ som blot den tredje af sin slags i Danmark.

Ved første øjekast kan sølvmønten på cirka to gange to centimeter nemt ligne et tilfældigt stykke skrammet metal. Men for knap 480 år siden spillede den såkaldte klipping en lille, men vigtig rolle i et dramatisk kapitel af danmarkshistorien.

Efter århundreder i jorden blev den så fundet på en mark ved Vejleby i Hornsherred, og nu kommer den på udstilling sammen med et udvalg af Danmarks nyeste danefæ på Nationalmuseet.

Arkæolog og museumsinspektør på Roskilde Museum Palle Østergaard Sørensen tog imod mønten, da den blev indleveret, og sendte den videre til Nationalmuseet til danefævurdering. Han havde ikke de store forventninger til dens værdi:

- Der bliver fundet rigtig mange mønter i og omkring landsbyerne i Hornsherred-området. De er nemlig ikke blevet bebygget med parcelhuskvarterer, og det betyder, at amatørarkæologerne kan komme helt ind i byernes middelalderlige kerner med deres detektorer. Derfor regnede jeg ikke med, at lige den her mønt var så særlig, som det har vist sig, siger han.

Trods sit beskedne udseende og ikke overvældende værdi i samtiden af otte skilling, er den lille klipping nemlig ganske sjælden. Den er kun Nationalmuseets tredje eksemplar, fortæller Line Bjerg, som er arkæolog og museumsinspektør på Nationalmuseet.

- Så når klippingen er færdig på danefæ-udstillingen, bliver den tilføjet hovedsamlingen. Dét er ret usædvanligt og viser, hvor speciel den er. Vi kiggede også noget, da vi pakkede den ud, for vi har ikke fået sådan en mønt ind siden 1990’erne. Den her type klipping blev kun lavet i Aarhus og kun i1535, siger hun.

Klip flere penge!
Kigger man nærmere på den lille sølvmønt, vil man netop se tallet 35, et ”C”, et nældeblad og et kløverblad. Og faktisk fortæller de fire ledetråde på deres egen diskrete måde en hel masse danmarkshistorie.

35 er årstallet 1535, C står for Christian d. 3., som også var hertug af Holsten, hvis’ våbenskjold dengang som nu prydes af et nældeblad, og kløverbladet er møntmesterens symbol. Den lille firkantede mønt blev nemlig udstedt midt under et afgørende opgør om magt og religion i 1500-tallets Danmark: Grevens Fejde.

I 1534 døde Frederik d. 1, og så begyndte kampen om tronen. Christian d. 3. blev udråbt til konge, men ikke alle var enige i den beslutning, og derfor fulgte to års borgerkrig.
Det var i den forbindelse, at Christian d. 3. havde brug for penge, mange af dem og meget hurtigt.

Den del stod hans faste møntmester Reynold Junge for. Han fulgte simpelthen hæren rundt og slog mønter, efterhånden som de skulle bruges, fortæller Line Bjerg:

- Krig krævede penge til lønninger og materiel, og derfor lavede man de her klippinge, som var meget hurtigere at slå end normale mønter, fordi de simpelthen blev klippet til. Og så blev de kun præget på den ene side, hvilket også viser, at de blev lavet i hastværk, siger hun.

Grevens Fejde endte med, at Christian d. 3. beholdt kongemagten og det indtil til sin død i 1559: Sølvmønterne slog til. Line Bjerg gætter på, at der vil dukke flere klippinge op, jo bedre metaldetektorerne bliver.

På Roskilde Museum møder museumsinspektør Palle Østergaard Sørensen i hvert fald mange dedikerede amatørarkæologer, der tager ud i weekenden med deres metaldetektor:

- Nogle af dem ved en hel masse om mønter, for de samler selv på dem og udveksler viden på internettet. Der er de heldige, at vi har en række rige detektorpladser i området, hvor de kan finde en masse ting – og en gang imellem noget helt særligt som den her klipping.

Klippingen kan ses i Nationalmuseets samling af nyere danefæ fra d. 4. juni.

For yderligere oplysninger kontakt:

  • Palle Østergaard Sørensen, museumsinspektør, Roskilde Museum. Tlf.: 46 31 81 49
  • Jacob Andersen, amatørarkæologen, som fandt klippingen. Tlf.: 99 55 62 17
  • Line Bjerg, arkæolog og museumsinspektør, Nationalmuseet. Tlf.: 41 20 60 33

Relaterede Nyheder:

Spændende møntfund i Viborg er en brik i et endnu uløst mysterium - 03.09.2013 11:04