Udfører en søgningSøg

Solvognen er verdens ældste grammofonplade (Aprilsnar)

1. april 2012

Nationalmuseets forskere opdager 3500 år gamle toner fra lurblæsere fanget i Solvognens solskive.

Solvognen. Foto: Nationalmuseet.
Solvognen. Foto: Nationalmuseet.

Ved et helt enestående sammentræf blev tonerne fra to 3500 år gamle lurblæsere fanget som lydbølger i overfladen på Solvognens solskive. Det har forskere fra Nationalmuseet afsløret ved hjælp af moderne laserteknologi, og Solvognen er dermed verdens ældste grammofonplade.

Den cirka 40 sekunder lange duet for bronzelurer blev tilbage i bronzealderen fanget i solskivens varme og næsten flydende overflade. Det skete, mens bronzeskiven lå og kølede af efter støbningen. På den måde virkede den ligesom en grammofonplade.

The content element of type "media" has no rendering definition...

- Lyd er ikke andet end svingninger i luften, og lurmusikken var så kraftig, at den påvirkede bronzepladens stadig flydende overflade. Det tyder på, at de duetspillende lurblæsere stod meget tæt på pladen, siger Nationalmuseets solvognsekspert, museumsinspektør Anders Blæsbjerg.

Den sensationelle opdagelse bekræfter hans teori om, at bronzelurerne havde stor betydning i bronzealderens kult og religion.

- Solvognen viser solen trukket af en hest, og det symboliserer solens rejse over himlen. Jeg tror, at lurblæserne har blæst solvognen en lang march som et indvielsesritual, der skulle vække både solen og hesten, siger Anders Blæsbjerg.

Den opsigtsvækkende grammofonoptagelse dukkede op ved et rent tilfælde, da museets eksperter undersøgte solvognen med moderne laserudstyr for at afsløre forarbejdningsspor. En lasertekniker med fortid i pladebranchen konstaterede nogle svage bølgelinjer i overfladen, som han mente måtte være lydbølger.

- Vi indstillede måleapparatets laserstråle til at fungere som lydafspiller og førte lysstrålen hen over solskiven og hørte med det samme de to lurblæsere, der lyder lidt som Miles Davis, men mere følsomt og uden hans karakteristiske bebop lyd, forklarer Anders Blæsbjerg.

Lydoptagelsen kandiderer til at blive århundredets arkæologiske opdagelse, og forskerne vil udvikle metoden for at se, om der findes andre historiske lydoptagelser. De vil nu undersøge om for eksempel våd maling kan fange lyd, og malerier dermed også kan siges at have en optageknap.

- Tænk om vi kan afsløre, hvad Leonardo Da Vinci fortalte Mona Lisa i atelieret, siger Anders Blæsbjerg, som afslører mere om metoden i den kommende udgave af International Journal of Bronze Age Musical Science, der udkommer 1. april.

For yderligere oplysninger kontakt:
Anders Blæsbjerg, museumsinspektør: Tlf. 24 67 67 82

Aprilsnar! Hi hi