Udfører en søgningSøg

Relikviekors gemmer måske en splint af Kristi Kors

26. september 2012

Et 900 år gammelt relikviekors af sølv er dukket op i en ny bornholmsk sølvskat. Måske rummer det stadig en splint af Kristi Kors.



Forside af relikviekors, som viser Kristus på korset med Guds lam ved fødderne og to helgener.
Forsiden er noget slidt. Den viser Kristus på korset med Guds lam ved fødderne og to helgener, som kan være Jomfru Maria og Johannes Døberen ud for korsets arme. Foto: Bornholms Museum.
Bagsiden af relikviekorset viser forskellige helgener i datidens form for bøn.
Bagsiden viser forskellige helgener i datidens form for bøn. Foto: Bornholms Museum.

En splint af Kristi Kors ligger muligvis stadig gemt inde i det relikviekors af sølv, som forrige weekend dukkede op i en ny sølvskat fundet nær Østermarie på Bornholm. 

Det er amatørarkæologen Kim Lund-Hansen, der fandt skatten med relikviekorset, da han søgte med sin metaldetektor på en mark. 

Bornholms museum har nu udgravet skatten, som vejer cirka et kilo. Skatten blev oprindelig gravet ned ved foden af en klippe. Dateringen af mønter i skatten viser, at det skete engang i anden halvdel at 1100-tallet måske i forbindelse med vendernes hærgen på Bornholm. 

Skatten imponerer arkæologerne på
Bornholms Museum

- Det er godt nok ikke den største sølvskat, vi har set på Bornholm, men den er alligevel meget usædvanlig, fordi den rummer et relikviekors med tilhørende sølvkæde, fortæller arkæolog og museumsinspektør Finn Ole Sonne Nielsen fra Bornholms Museum. 

Relikviekorset er 9 centimeter langt. Det vejer 240 gram og er forsynet med en sølvkæde komplet med sølvperler og et kædelukke formet som dyrehoveder. 

Korset imponerer også Poul Grinder Hansen på
Nationalmuseets afdeling for Middelalder og Renæssance. Han kender ikke andre kors i samme stil og udformning fundet i Danmark. 

- Det er et enestående relikviekors fremstillet et sted i det Byzantiske Rige eller i Kiev i Ukraine sidst i 1000-tallet eller i begyndelsen af 1100-tallet, vurderer Poul Grinder Hansen ud fra de billeder han har set. 

En splint af Frelserens kors

Et relikviekors er beregnet til at rumme en hellig genstand også kaldet et relikvie.  Derfor er korset hult indvendig, og det kan åbnes på samme måde som en medaljon. 

Relikviekorset fra Østermarie er stadig lukket, så både Finn Ole Sonne Nielsen og Poul Grinder Hansen håber, at korset stadig gemmer på sit relikvie. 

- I det her tilfælde har det nok indeholdt en splint af Kristi Kors, og jeg vil ikke afvise, at der stadig kan være noget bevaret selv efter 800 år i jorden, fastslår Poul Grinder Hansen, som dog må styre sin nysgerrighed nogle uger endnu. 

- Vi udstiller relikviekorset på Bornholms Museum i efterårsferien, og derefter afleverer vi det som danefæ til Nationalmuseet.  Så må vi se, om noget er bevaret, siger en ligeså nysgerrig Finn Ole Sonne Nielsen. 

Nationalmuseets konservatorer skal undersøge korset og vurdere, om det overhovedet kan tåle at blive åbnet, eller om korset fortsat vil bevare sin hemmelighed om en splint af Kristi Kors.

Den sølvkæde, korset har været båret i, er en lokal fremstillet sølvkæde med nordisk dyreornamentik på indfatningen og på kædelukkerne.
Den sølvkæde, korset har været båret i, er en lokal fremstillet sølvkæde med nordisk dyreornamentik på indfatningen og på kædelukkerne. Kæden dateres til perioden 1075 – 1125, og den datering passer fint med korset. Foto: Bornholms Museum.

Fakta om sølvskatten

  • Sølvskatten fra Østermarie vejer cirka et kilo. 
  • Den består ud over sølvkorset og den tilhørende kæde af godt 10 små sølvbarrer, minimum fem mønter og en halv snes stykker itu-klippet sølvarmbånd. 
  • En mønt er slået i Tyskland under Frederik I i anden halvdel af 1100-tallet, og en mønt er slået under Svend Grathe midt i 1100-tallet. 
  • Der er tidligere fundet en stor skat fra 1100 årene på Store Frigaard i Østermarie tæt ved den nuværende sølvskat.

For yderligere oplysninger kontakt:

Finn Ole Sonne Nielsen, museumsinspektør Bornholms Museum Tlf.: 29 65 20 28
Poul Grinder-Hansen, museumsinspektør Nationalmuseet Tlf: 41 20 61 15
Henrik Schilling, presseansvarlig Nationalmuseet. Tlf.: 41 20 60 16

Sølvbarre fra skat fra Bornholm.
På en lille sølvbarre har nogen med en fin streg indridset en due. Foto: Bornholms Museum.