Udfører en søgningSøg

Kom og smag historisk øl og hør om ølkultur i Europa

22. marts 2012

Smag et udvalg af nye historiske ølsorter fra bl.a. mikrobryggerierne: Halsnæs Bryghus, Hornbeer og Bryghuset Føniks den 1. april. Vær blandt de første, der smager to nye historiske øl brygget efter forfatter og øl-ekspert Carsten Bertelsens anvisning.

Det er ikke kun belgiske munke, der traditionelt har brygget øl i deres klostre. Også herhjemme bryggede både munke og nonner den skummende væske.

I anledning af museets særudstilling Europa Møder Verden har Bryghuset Føniks og Bryggeriet Hornbeer skabt to klosterøl efter historiske traditioner, som man kan smage den 1. april fra kl. 13-15 på Nationalmuseet.

Her vil forfatter og øl-ekspert Carsten Berthelsen samtidig holde et foredrag om europæisk ølkultur og dens udvikling fra oldtid over klostersamfund til industriens dage. Med andre ord kan man både blive klog på øllens historie og få smagsprøver.

Billetter til ølsmagning og øl-foredrag kan købes på Billetnet

Hvis man vil nøjes med smagsprøver kan man også nøjes med at møde op til prøvesmagning i museets forhal fra 14-16, hvor man kan smage de historiske øl, der er brygget på de  tre mikrobryggerier Halsnæs Bryghus, Hornbeer og Bryghuset Føniks. Pris for tre smagninger er 35 kr. Alle bryggerier medbringer originalt historisk øl til salg og nydelse på stedet.

Hildegard og øllet

Den navnkundige nonne Hildegard af Bingen var den første i Europa, der satte på skrift, at man bør bruge humle som krydderi i det friske øl, fordi det giver øllet en god bitter smag, solid holdbarhed og en smuk skumkappe. Hun mente desuden, at øllet har en helbredende virkning på sjæl og legeme. Hildegards begavede betragtninger blev nedfældet i perioden mellem 1150 og 1160, og hun drak livgivende øl hver dag, indtil hun forlod denne jord i en for middelaldermennesker rekordhøj alder af 81 år.

Om øllen Hildegard

Bryghuset Føniks har skabt en mørk, overgæret klosterøl på 9,2 % alc. vol. Som en hyldest til Hildegard af Bingen. Hildegard er brygget i et smukt samarbejde med Alexander Fritz, Martin Bo Petersen og John Serritzlev i Næstved efter en opskrift af Carsten Berthelsen.

Eskil – den driftige biskop

En anden øl er navngivet efter biskop Eskil. Han var en trofast discipel af en af de vigtigste munkeordener i Middelalderen, cistercienserne, der blev stiftet 1098 i Clairvaux i Frankrig. En af Biskop Eskils meritter var at få grundlagt Esrum Kloster i Nordsjælland, hvor de naturligvis også bryggede øl.

Om øllen Eskil

Til minde om Biskop Eskil har bryggeriet Hornbeer brygget en knaldsort, overgæret øl. Den er brygget på byg- og hvedemalt og er på 5,6 % alc. vol. Opskriften er lavet på baggrund af gamle optegnelser af brygmester Jørgen Fogh Rasmussen og Carsten Berthelsen.