Udfører en søgningSøg

Nationalmuseet fejrer 25 års tegnearbejde

26. oktober 2012

Bælteplade som fotografi og tegning.
Bælteplade som fotografi og tegning. Illustration: Die Funde.

Nationalmuseet markerer med en lille særudstilling, at tegneprojektet ”Die Funde” fylder 25 år. Tid og sted: 27. okt. 2012 – 6. feb. 2013. Tirsdag – søndag kl. 10 – 17 i Nationalmuseets forhal.

 

Forestil dig at tegne samtlige genstande af bronze fra ældre bronzealder.  Det er præcis hvad tre tegnere gør på Nationalmuseet. Hver en økse, hvert et sværd, hvert et smykke og hver eneste af alle de mange tusind bronzeting, som findes i de danske museer og privatsamlinger skal tegnes.

Tegnerne har tegnet i 25 år, og det markerer Nationalmuseet fra 27. oktober og året ud med en lille udstilling om projektet, der i daglig tale går under titlen ”Die Funde”.

Egentlig hedder projektet Die Funde der älteren Bronzezeit des nordischen Kreises in Dänemark, Schleswig-Holstein und Niedersachsen. Værket er et dansk-tysk samarbejde. I 25 bind skal det give et samlet overblik over den ældre bronzealders fund i Danmark og Nordtyskland med et fuldstændigt katalog over fundene illustreret med tegninger.

Nationalmuseets tegnere har indtil videre skabt fem tykke bind med i alt cirka 6000 tegninger.

Som at tegne portrætter

Selv om mange genstande ligner hinanden, bliver arbejdet aldrig trivielt, mener Nationalmuseet tegnere.

- Det er som at være portrættegner, hvor hver genstand er et ansigt med sine helt egne træk, hvor den enkelte genstand er unik, fordi bronzestøberen har sat sit eget aftryk i hver enkelt genstand, der på den måde får sit eget væsen, siger tegner Thomas Hjejle Bredsdorff, der var med til at starte projektet og siden 1999 har været fast tilknyttet Die Funde.

Det minutiøse tegnearbejde gør det muligt for forskere at studere genstandene uden at have dem i hånden.

- Oldsagerne er så præcist tegnet, at tegningerne kan erstatte de originale genstande, som forskeren ellers ville have taget i hånden, og på den måde skåner vi de skrøbelige genstande for yderligere håndtering og slitage, forklarer overinspektør ved Nationalmuseet Poul Otto Nielsen.  

Tegninger bruges også, fordi tegneren analyserer genstanden og kan vise langt flere væsentlige detaljer på en tegning, end det er muligt at vise på et enkelt fotografi. Især ved fragmentariske og stærkt forvitrede bronzegenstande viser tegninger sammenhængen meget bedre end fotografier.

Poul Otto Nielsen forventer, at der går endnu syv til 10 år, inden alle bronzerne er tegnet og offentliggjort.
Die Funde er et samarbejde mellem Nationalmuseet og universitetet i Göttingen ved Prof. Dr. Karl-Heinz Willroth, og det støttes finansielt af Carlsbergfondet samt Akademie der Wissenschaften und der Literatur i Mainz.

For yderligere oplysninger kontakt:
Poul Otto Nielsen, Overinspektør Danmarks Oldtid Tlf.: 41 20 61 50
Thomas Hjejle Bredsdorff, tegner på Nationalmuseet Tlf.: 41 20 61 63
Henrik Schilling, presseansvarlig Nationalmuseet. Tlf.: 41 20 60 16

Bronzedolk. Tegning: Die Funde
Bronzedolk. Tegning: Die Funde