Udfører en søgningSøg

Jellingprojektet får flere midler fra Bikubenfonden

 5. maj 2012

Bikubenfonden fortsætter sin støtte til Nationalmuseets Jellingprojekt med 8.875.000 kroner til formidling af projektets enestående resultater og nye arkæologiske undersøgelser af Jelling Kirke.Med en bevilling på 8.875.000 kroner støtter Bikubenfonden anden fase af Jellingprojektet samt nye undersøgelser ved Jelling Kirke i 2012.

Billede af arkæologisk udgravning i Jelling, 2010.
Arkæologisk udgravning i Jelling, 2010. Foto: Nationalmuseet.

Siden 2009 har forskere fra Nationalmuseet og en række samarbejdspartnere takket være Bikubenfonden haft en enestående mulighed for at belyse Danmarks tilblivelse som kongedømme.

Oprindelig gav Bikubenfonden 23,3 mio. kroner til projektet, og fonden følger nu op med 8.875.000 kroner oveni.

- Det er sjældent, at man får mulighed for at skrive danmarkshistorie, hvilket man må sige, at Jellingprojektet gør. Derfor er vi utroligt stolte af at have været med i dette banebrydende projekt fra starten, og det er helt naturligt for os at bidrage til at følge projektet til dørs med denne bevilling, således at vi sikrer en god formidling af resultaterne, siger Bikubenfondens direktør Søren Kaare-Andersen.

Nationalmuseets direktør Per Kristian Madsen glæder sig over, at Nationalmuseet og dets hovedsamarbejdspartnere, Vejle Museum, Aarhus Universitet og Københavns Universitet, nu kan afslutte Jellingprojektet under optimale forhold.

- Jeg er meget taknemmelig for Bikubenfondens generøsitet, som betyder, at Nationalmuseet kan afslutte undersøgelsen af Jelling Kirke og publicere de spændende udgravninger, der har afsløret mange ukendte detaljer af Harald Blåtands kongesæde, siger Per Kristian Madsen.
Han peger på, at den viden, projektet har høstet, vil komme frem i den nye formidling på Kongernes Jelling i kraft af samarbejdet med Vejle Kommune om et kommende vikingeoplevelsescenter.

Internationalt fyrstesæde

De arkæologiske undersøgelser i Jelling har afdækket Nordeuropas største kongsgård fra vikingetiden, som er fuldt på højde med kontinentets samtidige fyrsteresidenser. Monumenterne i Jelling har vist sig at ligge inden for en mægtig palisade, der omsluttede et areal på 12,5 hektar svarende til 15 fodboldbaner.
I Jelling demonstrerede den ambitiøse Harald Blåtand en ny form for kongemagt, der med gravmonumenter, en kristen runesten og imponerende byggeri gjorde brug af helt nye virkemidler i arkitektur og religionsudøvelse.

- Historien i Jelling var kort og dramatisk fra kongesædets pludselige fremkomst i et næsten tomt landskab, indtil det forsvandt igen inden for blot en generation, muligvis ved en voldsom hændelse som antydes af brandspor i palisade og bygninger, fortæller museumsinspektør og projektleder Anne Pedersen.
Men kongens magt bestod, og i Jelling lagde Harald Blåtand fundamentet for det Nordsø-imperium, som Haralds søn Svend Tveskæg og sønnesønnen Knud den Store forsvarede og udbyggede.

Nye detaljer i kirken

Jelling Kirke skal i 2012 undersøges mere detaljeret, fordi en undersøgelse sidste år afslørede, at stenkirken må have haft en ældre fase.

- Det viser sig, at kirkens kor oprindeligt tjente som skibet i en ældre stenkirke på stedet, og derfor skal vi grave ud for østgavlen og undersøge muren, ligesom vi skal kigge mere på Jelling Kirkes arkitektur og den tekniske udførelse af murværk og kalkmalerier, fortæller Anne Pedersen.
Udgravningerne ved Jelling Kirke begynder 1. juni i år. Jellingprojektet forventes afsluttet i 2014.

For yderligere informationer kontakt:
Søren Kaare-Andersen, direktør for Bikubenfonden. Tlf.: 33 77 93 80
Per Kristian Madsen, direktør for Nationalmuseet. Tlf.: 33 47 30 00
Anne Pedersen, Museumsinspektør på Nationalmuseet. Tlf.: 33 47 31 52
Henrik Schilling, presseansvarlig på nationalmuseet. Tlf.: 33 42 30 07 / 24 67 67 82