Udfører en søgningSøg

Grønlands historie kommer til live på Nordatlantens brygge

12. februar 2012

Siden 2009 har læsere kunne fordybe sig i Grønlands historie i tegneseriealbummet ”De første skridt” skabt af Nuka K. Godtfredsen. Men frem til september, kan man også opleve forfatterens billedunivers på Nordatlantens Brygge, hvor akvarellerne bliver akkompagneret af seks nye musikstykker komponeret specielt til udstillingen.

Udstillingen på Nordatlantens Brygge.
Udstillingen på Nordatlantens Brygge.

Snedækkede landskaber, hvor mennesker reduceres til ingenting. Drabelige kampe mellem mand og dyr og glæden ved endelig at møde et andet menneske. Alle disse følelser og stemninger vil læsere af Nuka K. Godtfredsens første tegneseriealbum ”De første skridt” kunne genkende som en del af fortællingen.

Nu kan de samme tegningerne imidlertid genopleves ordløse og hængt i glas og ramme. Med udstillingen på Nordatlantens Brygge, der er skabt i samarbejde med Nationalmuseet, får de besøgende chancen for at opleve tegningerne som enkeltstående værker.

De tomme talebobler giver den beskueren muligheden for selv at skabe nye fortællinger og give billederne et nyt liv. Det skaber en ny mystik, der rækker ud over genrens konventioner og seriens oprindelige formål, som er at formidle Grønlands historie samt den nyeste arkæologiske forskning på området på en levende måde.

For at understrege det stemningsfulde i billederne og nedtone den lineære fortælling har de to komponister Kristian Bjerre Harting og Lill Rastad Bjørst komponeret og indspillet seks musikstykker med udgangspunkt i seks forskellige akvareller, som hver understreger temaer, stemninger og handlinger i tegneseriens univers.

Musikken åbner for en ny oplevelse

Nuka K. Godtfredsen har selv fortalt, hvordan han lyttede til musik, mens han tegnede, og at han hele tiden havde tænkt tegninger og fortællinger i et univers, hvor der også var musik. De to musikere tog derfor udgangspunkt i at komponere musik, der taler til følelserne. 

De fortæller: ”Nukas tegninger er præget af fysisk aktivitet og store menneskelige tragedier, men også klare og eftertænksomme øjeblikke. Han havde et ønske om, at musikken skulle hjælpe historien på vej og understrege pludselige skift i handling og stemning.” 

De to musikere har derfor arbejdet intenst med de kontraster, som træder frem i tegneserien. Det gælder eksempelvis kontraster mellem på den ene side en ekstrem fysisk nærhed indendørs i de fortidige telte og huse, og på den anden side de uendelige åbne landskaber, som møder mennesker så snart man træder udenfor.

En interaktiv symfoni

De seks musikstykker tager udgangspunkt i hver sin akvarel, men under alle kompositionerne ligger et grundspor, som alle kompositionerne refererer til. Hver del indgår i er samlet en symfoni, som publikum selv medvirker til at skabe, når de bevæger sig rundt i rummet. Derfor titlen "Oqaluttuaqattaapput – fortælle hinanden historier".

Hør den specialkomponerede musik spor 1 og spor 2 og læs mere om udstillingen på Nordatlantens Brygge.

Fakta

Udstillingen er endnu en udløber af det unikke formidlingsprojekt, som Nuka. K. Godtfredsen arbejder på i samarbejde med Nationalmuseets Arktiske Center, kaldet SILA. 

Formålet med projektet er at præsentere Grønlands historie for en bredere skare, og ikke mindst børn og unge gennem fascinerende og originale fortællinger baseret på den nyeste viden fra den arkæologiske udforskning af Grønland.

Andet bind i Nuka K. Godtfredsens tegnede Grønlandshistorie forventes udgivet til maj. Læs mere om samarbejdet mellem tegneren og Nationalmuseets arktiske Center SILA.