Udfører en søgningSøg

Regnskovsindianernes magiske verden

10. september 2009

I et regnskovsområde ved Orinocofloden i det sydlige Venezuela lever Hiwi-, Hoti- og Panarindianerne. Her har de levet i tusinder af år. Nationalmuseets nye udstilling ”Regnskovens indianere” følger indianerne i skoven, på floderne og i fælleshusene, hvor dagligliv, drømme og myter smelter sammen. Hængekøjer, giftpile og store, farverige fotos giver oplevelsen af, at man selv er i regnskovens magiske verden.

”Regnskovens indianere” er en beretning om de indianske folk og om deres traditionelle levevis, der bliver stadig sværere at opretholde i områderne omkring floden Orinoco i Venezuela. Regnskoven indgår i et kredsløb af vækst og forådnelse, og livets gang for dyr og mennesker skifter i takt med årstidernes vekslen. I regntiden går floderne over deres bredder, så regnskovens stier bliver smattede, farlige, ufremkommelige – og fulde af magi og trolddom!

Hiwi, Hoti og Panar’erne

I udstillingen besøger vi forskellige indianske folk som Hiwi, Hoti og Panar’erne, der alle i generationer har overlevet ved at tilpasse sig naturens vilkår. Nu bliver de trængt væk fra deres områder, efterhånden som regnskoven forsvinder.

Som besøgende bevæger man sig langs floden fra boplads til boplads igennem skoven og på floderne. Her kan man gå på opdagelse omgivet af mandshøje, intense regnskovsfotos og mere end 450 ting, der har tilhørt indianerne. Her er shamanens redskaber, halskæder af dyretænder, pusterør, hængekøjer og meget mere. 

Cisneros-fonden fra Venezuela

Alle tingene i udstillingen kommer fra Cisneros-fonden, en privat venezuelansk organisation, der gennem et halvt århundrede har indsamlet og dokumenteret forskellige etniske grupper langs Orinocofloden. Bag fonden står Patricia og Gustavo Cisneros, hvis mål har været at udbrede kendskabet til Orinocofolkene og deres levevis, bl.a. ved at udlåne deres samling til forskellige udstillingssteder i Europa. Læs evt. mere om fondens arbejde på www.orinoco.org

Yderligere oplysninger:

Udstillingskoordinator Inge R. Schjellerup,  3347 3218, Inge.Schjellerup@natmus.dk