Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

The Danish Country House

Gammel Estrup på Djursland, der danner ramme om både Dansk Landbrugsmuseum og Gammel Estrup – Jyllands Herregårdsmuseum.
Gammel Estrup på Djursland, der danner ramme om både Dansk Landbrugsmuseum og Gammel Estrup – Jyllands Herregårdsmuseum. Exteriør. Foto: Gammel Estrup

Udgivelse af The Danish Country House sammen med John Erichsen, Forlaget Historismus, efteråret 2014.

Projektleder for Nationalmuseet: Seniorforsker, ph.d. & dr.phil. Mikkel Venborg Pedersen

Selvom Danmark er et lille land, rummer det en righoldighed af herregårde, ofte stadigvæk beboede. De fylder meget i landskabet, og deres ejere befolker Danmarkshistorien. I århundreder dannede herregården rygraden i organisationen og administrationen af samfundet. Godserne har dannet ramme for de fleste menneskers daglige liv. Landbrug og skovdrift har afgørende præget landskabet, og de har spillet en hovedrolle i overførslen af europæiske strømninger til kongeriget i nord. Herregårdene var kulturbærende steder, og de store hovedbygninger med deres parker vidner endnu om importen af finkultur og nye moder i arkitektur, indretning og socialt liv; filosofi, videnskab og kunst; handel, politik og krig. I vor tid skaber ejerne sig nye indtægtskilder, samtidig med at de ofte meget bevidst passer på Danmarks natur- og kulturarv.

I denne bog inviteres det internationale publikum indenfor i en række danske herregårdes verden som den var – og er. Båret af den anerkendte danske fotograf Roberto Fortunas elegante billeder beskriver forfatterne gennem en billedkavalkade den danske herregård i sin helhed gennem 500 år, indledt af en fyldig introduktion om herregården i samfundet og et bidrag fra Ditlev Tamm om dansk adel.

De to hovedforfattere har både hver for sig og sammen arbejdet med de danske herregårde gennem mange år, både i bøger, udstillinger og foredrag og ekskursioner. Sammen har de været redaktører og medforfattere af Danmarks nye standardværk om den danske herregård, Herregården. Menneske – Samfund – Landskab -- Bygninger, udgivet af Nationalmuseet i fire bind 2004-06, genudgivet i 2009 af Dansk Bygningsarv A/S.