Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

7. april 2025


Pæleorme – en trussel mod træskibe?


Sommeren 2024 har vi haft træklodser liggende i havnen ved Holbæk for at undersøge forekomsten af pæleorme i Isefjord. Nationalmuseets Center for Søfart og Maritime Håndværk (link) huser flere historiske træskibe, hvilket gør det relevant at forstå omfanget af denne potentielle trussel.

Pæleormen er en musling, der borer gange i træ, som ligger i havet. På blot én sommer kan de fuldstændig nedbryde en træklods, selvom overfladen ser intakt ud. I dette forforsøg har vi anvendt ubehandlet fyrretræ, da tidligere undersøgelser har vist, at pæleorme foretrækker denne træsort.

I laboratoriet har vi røntgenfotograferet klodserne for at kortlægge skadens omfang. Pæleormens gange er beklædt med et kalksekret, og selve muslingen har en hård skal, hvilket gør dem tydeligt synlige på røntgenbillederne. Derudover har vi vejet klodserne før og efter forsøget for at beregne, hvor meget træmasse pæleormene har fortæret - i dette tilfælde over 50% på blot få måneder.

Resultaterne fra dette forstudie danner grundlag for vores kommende projekt, hvor vi vil undersøge nedbrydningen af arkæologiske og historiske skibsvrag i de danske farvande. Hvordan påvirker pæleorme vores maritime kulturarv, og hvordan kan vi beskytte den? Dette er nogle af de spørgsmål, vi nu arbejder videre med.