Viser mobilmenuFold ud
Dynastiet i Jelling
Sådan så kongehallen i Lejre måske ud i vikingetiden. Foto: EyeCadcher Media, Lejre Museum/Roskilde Museum og Nicolai Garhøj Larsen.
Dynastiet i Jelling
Der er fundet spor efter store halbygninger ved både Lejre og Tissø, men endnu ikke ved Jelling. Foto: EyeCadcher Media, Lejre Museum/Roskilde Museum og Nicolai Garhøj Larsen.

Dynastiet i Jelling

Et dynasti er en arvefølge af herskere, som tilhører den samme familie. Allerede i starten af 700-tallet er der tegn på, at der eksisterede en kongemagt i Danmark.

Det, der gør Jelling-dynastiet specielt, er, at familien magtede at beholde kongemagten gennem adskillige generationer. Det, der også gør familien speciel, er, at Harald skabte et mindesmærke over familiens magt.

Vi ved ikke, hvor Gorm den Gamle kom fra. Der er ikke ret meget, der tyder på, at Gorm selv var jyde. Muligvis kom Gorm den Gamle fra Sjælland. Her har man nemlig kongelige bebyggelser igennem flere hundrede år op til 900-tallet. Blandt andet i Lejre ved Roskilde og ved Tissø i Vestsjælland har man fundet kongelige halbygninger.

Vi har endnu ikke fundet kongehaller i nærheden af Jelling. Det kan betyde, at Gorm og Harald selv boede på Sjælland, men byggede monumenterne i Jylland for at demonstrere deres magt.

Hvem var det så, Gorm og Harald ville imponere? Sandsynligvis både jyderne og tyskerne. Tyskerne boede syd for Danmarks grænse og var en trussel mod den danske konge. Jyderne boede i rigets udkant og skulle derfor mindes om, hvem der bestemte.

Efter Harald Blåtands død i 980ۥerne overtog hans søn Svend Tveskæg kongemagten. Harald og Svend var ifølge historikeren Saxo uenige om, hvordan Danmark skulle regeres, og Svend kom til at stå i spidsen for et oprør mod sin far. I kampen mellem far og søns hær blev Harald efter sigende såret, og døde senere af sine kvæstelser.

Vi har endnu ikke fundet Haralds grav, men ifølge Saxo blev Harald begravet i sin kirke i Roskilde.
Nationalmuseets Undervisning

Mandag - fredag
kl. 10.00-12.00
Tlf. 41 20 60 66

Mail: undervisning@natmus.dk