Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
1 af 3
ChevronrightChevronrightChevronrightChevronright
Åbningstider og priser

Klunkehjemmet - et indblik i Klunketiden

I en privat ejendom kun få skridt fra Nationalmuseet ligger Klunkehjemmet som en tidslomme fra en svunden tid.

Overalt er der tekstiler med påsatte kvaster, bånd og pomponer - portierer og gardiner med asymmetriske draperinger, mange udskårne møbler og nips på alle flader. Lejligheden vidner om et samfund, der var under stærk forandring i slutningen af 1800-tallet, og hvor hverdagen var en helt anden end i dag.

Det særprægede hjem blev nærmest opdaget ved et tilfælde i 1944, da museumsinspektør Tove Clemmesen blev inviteret forbi af de to søstre, Gerda og Ellen Christensen, der var vokset op i og stadigt boede i lejligheden. For de to søstre var formålet med invitationen at donere en sølvbryllupskjole fra 1903 til Nationalmuseet, men for den overraskede museumsinspektør og Nationalmuseet fik besøget en helt anden afgørende betydning. 

Lejligheden stod stort set som den var blevet indrettet omkring 1890, og afspejlede i dens indretning borgerskabets stil og idealer i slutningen af det 19. århundrede. Med Tove Clemmesens ihærdighed og mange års arbejde og ikke mindst med familien Christensen velvillighed og interesse, arvede Nationalmuseet størstedelen af indboet fra lejligheden, så du nu har mulighed for at komme på besøg og på nærmeste hold fornemme, hvordan livet var blandt det bedre borgerskab i perioden omkring år 1900.

Hvad er klunkestil?

Hvad er klunkestil?

Klunkestilen står med sine tunge møbler, farverige stoffer, detaljerede træsnit og overdådige udsmykninger i stærk kontrast til den senere så populære nordiske minimalisme. Få svar på, hvorfor det hedder 'klunkestil', og hvilke idéer og kulturelle strømninger, der lå bag denne unikke stilperiode.

Tag et kig i familiealbummet

Tag et kig i familiealbummet

Hvem boede og indrettede sig i lejligheden? Se billeder af grosserer Christensens familie og de tjenestefolk, der hjalp til i hjemmet. Her er både billeder fra lejligheden, fra ferierejser og fra familiens butik på Østergade.

Undervisning i hjemmet

Undervisning i hjemmet

Giv elever eller studerende en unik mulighed for at fornemme, hvordan det var at være en del af det finere borgerskab omkring år 1900. Vi har forskellige undervisningstilbud for grundskoler samt ungdoms- og voksenuddannelser, som i kan kombinere med jeres egne undervisningsforløb.

Tag på et virtuelt besøg i klunkehjemmet

Hvordan ser der ud i klunkehjemmet? Afspil videoen og kom på en virtuel tur gennem lejligheden fra din komfortable plads bag computerskærmen.

Åbningstider og priser

Rundvisninger hver lørdag og søndag kl. 11.00, 12.30 og 14.00. 

Voksne: 130 kr. 
Børn under 18 år: 65 kr. 

Køb billet her