Sikre din plads til alle tre foredrag og få rabat. Brug rabatkoden: FRØSLEV300
Mindretallets kvinder i den nationalsocialistiske periode og i efterkrigstiden
Med Ilse Friis
Onsdag d. 19. marts kl. 19.00-21:00
Pris: 130 kr. inkl. kaffe
Foredraget beskæftiger sig med kvindebiografier fra det tyske mindretal i den ovennævnte periode.
Der fokuseres på kvindernes bidrag til nationalsocialismens udbredelse og kvindernes rolle til opretholdelsen af mindretalslivet i efterkrigstiden. Der præsenteres kvindeskæbner, der er typiske for tiden og repræsentative for det tyske mindretal. En gruppe af kvinder var medvirkende til udbredelsen af nationalsocialismen, medens andre gjorde tjeneste for tyske organisationer og institutioner i Danmark. Nogle ydede et humanitært bidrag, medens andre trak sig tilbage og ikke deltog i mindretalslivet i den nationalsocialistiske tid.
I efterkrigstiden var det kvinderne, der påtog sig opgaven at videreføre både landbrug og virksomheder, medens deres ægtefæller og sønner var i Faarhuslejren. Samtidig ydede de en stor indsats for, at mindretallet fortsat kunne bestå.
Ilse Friis er tidligere rektor for Deutsches Gymnasium für Nordschleswig.
Danmarks bedste flyver
Med René Rasmussen
Onsdag den 16. april kl. 19.00-21.00
Pris: 130 kr. inkl. kaffe
Christian L. Johannsen (1890-1972) deltog som sønderjyde i Første Verdenskrig på tysk side som krigsflyver 1917-1918. I 1919 flyttede han til Lyngby nord for København, hvor han snart blev kendt som ”Danmarks bedste flyver”. Det var ham, der kastede et Dannebrog ned over den store Genforeningsfest på Dybbøl i 1920; det var ham, der fløj for den første kvindelige faldskærmsudspringer i Danmark, og det var ham, som gennemførte Danmarkshistoriens første luftbårne forbryderjagt.
Efter et uheld med en trafikflyver rejste han til Tyskland, hvor han fortsatte sin flyverkarriere. I 1929 fløj han fra London til Amoy i Kina i en sportsflyver ved hjælp af et ur, et kompas og et skoleatlas, og i 1931 krydsede han Atlanten i fly som den anden dansker og som den første sønderjyde. I 1930’erne blev han involveret i den tyske genop¬rustning og endte under Anden Verdenskrig med rang af kaptajn i Luftwaffe.
Museumsinspektør René Rasmussen, Museum Sønderjylland, fortæller den fantastiske og meget underholdende historie om den sønderjyske pilot.
Faldne engle og knoglemænd
Med Dennis Larsen
Onsdag den 14. maj kl. 19.00-21.00
Pris: 130 kr. inkl. kaffe
Den ufortalte historie om de danske mænd, som frivilligt gik i tysk krigstjeneste under 2. Verdenskrig – og fortrød. Nogle havde held med faneflugten, men mange mislykkedes, og de blev dømt ved tyske SS-krigsretter og havnede i straffelejre og straffeafdelinger ved fronten. Hvis ikke de betalte den ultimative pris og blev henrettet af SS.
Med adgang til et unikt og ukendt arkivmateriale fortæller museumsinspektør Dennis Larsen en række skæbnehistorier, som føjer et nyt kapitel til dansk besættelsestidshistorie.
Dennis Larsen (f. 1966) er historiker og museumsinspektør hos Nationalmuseet. Forfatter til flere bøger og artikler om 2. Verdenskrig og de tyske kz-lejre. Har medvirket i flere tv-udsendelser og dokumentarer og været tilknyttet Simon Wiesenthal Center – Israel i forbindelse med eftersøgningen af krigsforbrydere med tilknytning til Wafen-SS i flere lande.