Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Arrangementer

 

 

FÅ RABAT

Sikre din plads til alle tre foredrag og få rabat.

Brug rabatkoden: FRØSLEV300

 

Med Sind og Sjæl flaaet og sprængt i Stumper og Stykker

Med Simon Kratholm Ankjærgaard

Med Simon Kratholm Ankjærgaard

Onsdag d. 18. september kl. 19.00-21:00

Pris: 130 kr. inkl. kaffe

Små 30.000 dansksindede sønderjyder kæmpede på tysk side under 1. verdenskrig. 6.000 kom aldrig hjem igen. Og blandt de, der gjorde, kom tusindvis hjem med ar på sjælen. Én af skæbnerne var Rasmus Christian Petersen.

I foredraget følger vi hans kamp – i skyttegraven og med sit eget sind. Og med afsæt i Rasmus fortælles den dramatiske historie om de dansksindede i grænselandet og de følelsesladede og voldsomme politiske begivenheder, der efter den første verdenskrig, den europæiske urkatastrofe, førte til det, vi i dag kender som Genforeningen.

Simon Kratholm Ankjærgaard er historiker og forfatter og forholder sig i foredraget også til det kollektive traume, som krigen førte med sig hos de unge soldater, der vendte hjem – martrede i deres sind.

Danske jøders liv og død i Theresienstadt

Med Silvia Goldbaum Tarabini

Med Silvia Goldbaum Tarabini

Onsdag den 23. oktober kl. 19.00-21.00

Pris: 130 kr. inkl. kaffe

I forbindelse med jødeaktionen i oktober 1943 blev 470 jøder deporteret til Ghetto Theresienstadt, hvor de kom til at opholde sig i halvandet år.
Foredraget tager udgangspunkt i fangernes perspektiv, deres oplevelse af arrestation, deportation og det daglige liv under fangenskabet, indtil de overlevende i april 1945 blev bragt til Sverige af De hvide Busser, tre uger før krigens afslutning.

Silvia Goldbaum Tarabinis forskning bygger på et stort materiale, der stammer fra en tredjedel af de overlevende. Det omfatter blandt andet dagbøger, vidnesbyrd, breve, senere beretninger og interviews.

Silvia Goldbaum Tarabini er forfatter til bogen Danske jøders liv og død i Theresienstadt (Gyldendal, 2023) og er ansat som forsker ved Rigsarkivet.

En tysk flygtningelejr i Rom

Med Preben Poulsgaard

Med Preben Poulsgaard

Onsdag den 20. november kl. 19.00-21.00

Pris: 130 kr. inkl. kaffe

Da Danmark blev befriet den 5. maj 1945, opholdt der sig omtrent 250.000 tyske flygtninge i landet. Nogle af dem endte i en flygtningelejr på den tidligere tyske militære flyveplads ved Rom – i dag Lemvig Flyveplads.

Da belægningen var på sit højeste, husede lejren cirka 9000 børn og voksne. Hvad lavede flygtningene her i landet? Hvordan var dagligdagen i lejren?
Hør også historien om Gertrud fra Østpreussen og Georg fra Ulfborg, der mødte hinanden i lejren.

Preben Poulsgaard er aktiv i Flynder lokalarkiv og har i flere år lavet rundvisninger i Klosterheden til de mange steder, der spillede en rolle under og efter 2. verdenskrig.