Vandmølleværk, Ellested på Fyn
Vandmøllen blev opført i 1600-tallet ved Ørbæk Å. I begyndelsen hørte den under godset Glorup, men overgik på et tidspunkt til Lykkesholm Gods.
Fra 1825 og til Frilandsmuseets overtagelse i 1948 var forpagtet ud til familien Hellesen og flere generationer af møllere. Da møllen blev flyttet til Frilandsmuseet, overtog museet også en stor portion af familiens møbler, og meget detaljerede beretninger.
Anna Hellesen fortalte i 1940erne museets folk om livet på møllen, om dens indretning og dagligdag. Anna Hellesen var datter af den sidste møller på stedet.
Erhvervet 1949. Åbnet 1964.
Møllen betjente godsets og områdets lokale bønder. Ved siden af kværnrum og lager ligger en hyggelig stue med kakkelovne og langbord.
Her fik bønderne sig en pause med møllerens gode øl, når de havde leveret korn eller skulle afhente mel - og der var næsten altid fuldt i stuen.
Mølleren tog sig betalt for øl og brændevin, og sin løn for kornmalingen tog han med toldekoppen. Toldekoppen er en rund skovl med et fastlagt mål.
For hver sæk, der kom ind, tog mølleren en eller flere gange med toldekoppen ned i sækken. Det korn, han fik i overskud, kunne han frit sælge videre gennem købstædernes købmænd.
Bygning og konstruktion
Mølleværket ligger i den ene ende af den store møllergårds beboelseshus.
Møllen rummer et stort kværn- og maskinrum, hvor møllens to store kornkværne står. De drives af hvert sit møllehjul, som sidder udenfor møllehuset. Over kværnrummet er der et stort kornlager.
Hjulene er overfaldshjul. Det betyder, at vandstrømmen falder ned på hjulet ovenfra fra den højereliggende, opstemmede møllesø bag ved gården. Vandstrømmen kan reguleres ved hjælp af et bræt, som hejses op eller ned.
I kværnrummet står også grynsorterer og havrevalsemaskine. Maskinerne drives fra kværnværkerne ved hjælp af et sindrigt system af snoretræk.
I høsttiden kunne man også koble dette snoretræk på tærskeværket, som blev placeret på gårdspladsen eller i laden på den anden side af gårdspladsen. Så gik de lange reb fra møllen tværs over gårdspladsen.
Ellested Vandmølle vises frem, og der males mel på udvalgte dage, f.eks. til Dansk Mølledag.