Kvædebrød
Ingredienser:
1, 5 kg kvæder (ca.800 g renset frugt)
½ økologisk citron, samt fintrevet skal heraf
1 stang vanilje
sukker svarende til mængden af frugtgrød
perlesukker eller kokosmel
Fremgangsmåde:
- Vask kvæderne grundigt og gnub eventuel behåring af. Fjern blomsten.
- Del kvæderne i kvarte og fjern kernehusene. Læg dem i en gryde og dæk dem kun lige med vand. Kernehusene må gerne koge med i en tepose, da de har et meget højt pektinindhold.
- Flæk vaniljestangen og læg den sammen med den halve citron i gryden. Kog til kvæderne er møre.
- Sigt væsken fra og kog den godt ind.
- Mos kvæden gennem en sigte og tilsæt citronskal eller blend den med citronskal.
- Vej frugtgrøden og tilsæt samme mængde sukker til grøden sammen med den indkogte væske.
- Kog massen forsigtigt i meget lang tid – farven skal skifte fra gul over orange til rødviolet. Farveskiftet skyldes, at frugt og sukker karamelliserer. Massen bliver tyk og fast i konsistensen grundet det høje pektinindhold. Pas på det ikke brænder på.
- Fordel massen på bagepapir i et fad eller en bradepande i et lag på ca. 1 cm’s tykkelse.
- Stil massen til tørring et køligt og tørt sted i 14 dage. Massen kan også tørres i ovnen ved 50 grader, til den er fast.
- Skær massen i firkanter og tril i perlesukker eller kokosmel.
- Opbevar kvædebrødene indpakket i bagepapir i en lukket beholder i køleskab, hvor de kan holde sig i flere måneder.
Opskriften er med inspiration af flere forskellige opskrifter og erfaring ved afprøvning af metoden.