Korn
De gamle kornsorter bliver undertiden høstet med le
Frilandsmuseet har siden efteråret 2009 dyrket gamle nordiske kornsorter. Først den næsten 2 meter høje svedjerug, og i de sidste sæsoner er der også dyrket ølandshvede, hallandshvede, nøgen byg, petkusrug og Lyngby hedehavre.
Såkornet leveres fra Mørdrupgård i Nordsjælland, hvor man afprøver, hvilke af de gamle sorter der smager godt, har højt næringsindhold og gode bageegenskaber eller kvaliteter til ølbrygning. Desuden ser man på, om de vil være mere egnede til økologisk dyrkning end de sorter, der bruges i dag.
Så vidt det er muligt, bliver kornet høstet og tærsket på museet og dernæste malet til mel af Frilandsmuseets Møllerlaug på Ellested vandmølle. På møllen giver vi smagsprøver på mel og brød gennem sæsonen. Der eksperimenteres også med strået som tækkemateriale. Læs mere om Frilandsmuseets Møllerlavs arbejde på Frilandsmuseet.
Læs mere om Korn i Danmark
Læs mere om Korn i bondesamfundet
Læs mere om Gamle kornsorter på Frilandsmuseet
Læs mere om Opskrifter med korn