Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Skovfoged

Skovfogedæble på Frilandsmuseet
Foto: Tina Bach Nygaard

Æblet.
Spiseæble. Middelstort valseformet æble med gulgrøn grundfarve og brunrød dækfarve. Pudser man frugten, bliver den stærkt skinnende og kan få et violet skær. Saftigt æble med svag sødme, middel syrlighed og meget svag aroma og duft. Modner allerede midt i august og plukkes over flere omgange.  Bør spises direkte fra træet, da holdbarheden er meget dårlig, og æblet hurtigt bliver melet

Historie.
Skovfogedæblet er dansk og fundet ved Lov, Vordingborg. Æblet er sået som frø i skovfogedens have omkring 1830. Frøet stammede fra et modertræ, der stod på skovgærdet i nærheden. Det er dyrket siden 1877 og anbefales til haver.   

Vækstform.
Skovfoged danner et middelstort træ med en bred og højtbygget krone. Sorten kan med fordel espalieres. Det unge træ er spinkelt af vækst og skal bindes op det første år. Et rimelig sundt træ, der tidligere blev anbefalet til plantning i Jylland. Dog en ret vindfølsom sort. 

Synonymer.
Skovfogedæble fra Lov og Skovfogedæble.

Skovfoged kan ses i frugthaven ved herregården fra Fjellerup (nr. 25), i haven ved huset fra Dannemare (nr.72) og på frugtterrasserne ved Brede Værk.