Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

"Republic Day of India" fejres i Tranquebar

Den 26. januar er en af Indiens nationaldage og forskellige arrangementer blev i den anledning afholdt på skoler og centre i Tranquebar. Efter sigende hejser Premierministeren det indiske flag i New Delhi, og forskellige personligheder bliver inviteret til at gøre det samme til de mindre "functions" rundt omkring i landet. Hos ROSA-organisationen, en lokal NGO, der i en årrække bl.a. har arbejdet sammen med DANIDA, var Tranquebar Initiativets Esther Fihl inviteret som "chief guest".

På besøg i ROSA-organisationens børnehave 26. januar 2007. Foto: Esther Fihl, 2007. Nationalmuseet
På besøg i ROSA-organisationens børnehave 26. januar 2007. Foto: Esther Fihl, 2007. Nationalmuseet

Indiens Republic Day, fredag d. 26. januar, er en national festdag. Man fejrer datoen, hvor den indiske grundlov blev gælende, nemlig den 26. januar 1950. En anden vigtig national dato er Independence Day den 15. august, hvor man fejrer, at England i 1947 overgav styret til Indien, som dermed blev en selvstændig republik og fik et nyt flag.

Dagen den 26. januar blev i Tranquebar indledt med en formel flaghejsning samt sang og taler på mange skoler og centre. Hos ROSA, en lokal NGO, som i flere år har samarbejdet med danskere og Danmark omkring udviklingsprojekter senest omkring tsunamien, skulle dagen også markeres ved en formel flaghejsning.

Der var pyntet op til fest med kulørte tegninger på jorden ved indgang, gårdsplads og flagstang. I dagens anledning var centres børnehavebørn i deres fineste tøj med blomster i håret og pudder i ansigtet. De blev så vidt muligt placeret i en firkant foran flagstangen omringet af centres omkring 20 ansatte. Da det var tid til at hejse flaget, blev Esther Fihl, som var udpeget til at være æresgæst, ("chief guest of function"), kaldt frem foran forsamlingen. Det indiske flag kom til tops, og mens flaget foldede sig ud, dryssede der fra flaget skjulte blomster i massevis over forsamlingen. Den officielle flagsang blev sunget, centrets leder holdt en tale på engelsk og dernæst tamil, hvor hun takkede for vores fremmøde og Danmarks deltagelse i udviklingsprojekter i området. Og for børnene fortalte hun om historien bag nationaldagen.

Flaghejsning hos ROSA-organisationen 26. januar 2007. Foto: Esther Fihl, 2007. Nationalmuseet
Flaghejsning hos ROSA-organisationen 26. januar 2007. Foto: Esther Fihl, 2007. Nationalmuseet

Både Esther Fihl og John Simonsen sagde et par ord til forsamlingen, og der blev sunget flere sange. John og jeg fik udleveret fade med karameller og fik æren af at uddele disse blandt de mange børn, som for en kort stund fik afledet deres opmærksomhed fra de hvide mennesker.

Morgenmaden, som af hensyn til de fremmødte europæere udelukkende bestod af søde kager og nødder, blev serveret på kontoret. Derefter fik vi en mulighed for at se de forskellige aktiviteter, som centeret har igangsat for at tjene penge til forskellige velgørenhedsprojekter, f.eks. produktion af reb fra fiber af kokosnød.

På en plads foran nogle af de midlertidige hytter og barakker i udkanten af Tranquebars fiskerlandsby blev der arrangeret en anden begivenhed. Børnegrupper opførte indøvede danse, og der var anden underholdning i form af konkurrencer og sketches. Idet mange havde fri fra skole og arbejde i anledning af Republic Day, var en stor tilskuerskare fremmødt og stemningen opløftet.

Tekst: Frivillig studentermedhjælp Ingrid Fihl Simonsen, 2007