Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Film fra Grønland i 1930'erne

Film fra Grønland i 1930'erne

Grønlands Styrelse lagde i 1930'erne stor vægt på at dokumentere industrialiseringen af Grønland, der blev fremstillet som et samfund i en stærk og positiv udvikling, hvor traditionelle livsformer veg for moderne.

Udsendt med kamera

Udsendt med kamera

Grønlands Styrelse udstyrede sine embedsmænd, f.eks. fiskeribiologen Paul Hansen og civilingeniøren Julius Galster, med kameraer, når de rejste til Grønland, og sådan fik man en stor mængde filmmateriale. 

Paul Hansen dokumenterede især Grønlands nye fiskeri-, fangst- og jagtindustri. Ved fiskerifabrikkernes samlebånd ses effektive grønlændere, og stolt angives de store mængder indfangede fisk. Det vises også, hvordan de traditionelle grønlandske redskaber bliver anvendt sammen med nye og moderne redskaber i fangst og jagt.

Jette Bang

Jette Bang

I 1938 sendte man den unge fotograf Jette Bang ud for at dokumentere den vestgrønlandske kyst til Thule i i film og fotografier. Jette Bang lagde i sine optagelser især vægt på sundheds-, telegraf-, skole- og kirkevæsnet samt kulindustrien.

Grønlands Styrelse kunne med Bangs mange fotos og en stribe kortfilm fra denne rejse både dokumentere udviklingen i Grønland hjemme i Danmark og vise resten af Europa, hvilken positiv effekt kolonimagten havde på Grønland.

Desuden redigerede Jette Bang selv filmen 'Inuit', der lægger større vægt på at skildre grønlændernes oprindelige liv.