Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
En konge af Kuba-riget i DR Congo. Udstillet i Etnografisk Samling
En konge af Kuba-riget i DR Congo. Udstillet i Etnografisk Samling

Afrika

Afrika er jordens næststørste kontinent, og for millioner af år siden var Afrika hjemstedet for klodens første mennesker. Afrikas historie rummer beretninger om vældige rigers opståen og uddøen.

Allerede for mere end 6000 år siden opstod i Nildalen begyndelsen til den egyptiske civilisation, og i middelalderen modtog Europa beretninger om mægtige riger som Ghana og Mali, der har givet navn til moderne afrikanske nationalstater.

Krige og folkevandringer har i mange tilfælde skabt meget komplicerede befolkningsmønstre. I nogle tilfælde er de oprindelige beboere blevet fortrængt til utilgængelige egne, i andre tilfælde er der opstået samfund, hvor de enkelte befolkningsgrupper har indtaget forskellige roller som herskere, soldater, handelsfolk eller håndværkere.

I udstillingerne Jordens Folk og Etnografiske Skatkamre på Nationalmuseet er de afrikanske samlinger udstillet. Der er bl.a. dragter, smykker, fluevifter, nakkeskamler, stole og raphia-vævninger - og våben som økser, kasteknive, sværd, spyd og skjolde fra hele kontinentet. Og her er udstillet musikinstrumenter, masker, figurer, keramik, kurve og skåle.

Se smagsprøver på film fra Afrika