Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Fr. Kuhlau 1786-1832
Fr. Kuhlau, pastel af Christian Hornemann, 1828. (foto: Ture Bergstrøm)

Fr. Kuhlau 1786-1832

Friedrich Kuhlau var, som mange andre danske komponister, født i Tyskland, hvor han også havde fået sin musikalske uddannelse. Kuhlau flygtede fra sit fædreland under Napoleonskrigene og bosatte sig fra 1810 i Danmark. Friedrich Kuhlau blev en af den danske guldalders mest elskede og anerkendte komponister, blandt andet med syngespillet ’Røverborgen’ (1814) og musikken til skuespillet ’Elverhøi’ (1828).

Kuhlau var som kammermusiker ansat af hoffet forpligtet til at skrive musik til kongehuset - blandt andet operaer til Det Kongelige Teater. Betalingen var så symbolsk, at Kuhlau måtte ernære sig som pianist og musiklærer.
 
Kuhlau er også kendt for klavermusik og for kammermusik - ofte værker med fløjte: I Japan er Kuhlaus musik for fløjte meget populær.

Fr. Kuhlau
Litografi, portræt af Beethoven med dedikation fra Beethoven til Kuhlau. (foto: Mette Rotschild)

Frederik Kuhlau var meget inspireret af blandt andre Mozart og Beethoven, og han satte ofte værker af Beethoven på programmet ved sine koncerter.
  
Kuhlau besøgte Beethoven i Wien i september 1825, hvor de sammen med Beethovens venner havde nogle lystige dage. Litografiet med Beethovens personlige, håndskrevne dedikation til Kuhlau: "meinem Freund Kuhlau von L. van Beethoven" er et minde om mødet mellem de to komponister.