Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Carl Nielsen (1865 - 1931)
Carl Nielsen. Originalt foto.

Carl Nielsen (1865 - 1931)

Carl August Nielsen blev en af Danmarks største komponister. Hans barndom var fattig, men præget af musik. Faderen var maler, men ernærede sig blandt andet som spillemand, og Carl spillede efter nogen violinundervisning med i hans danseorkester. Carl var samtidig medlem af et amatørorkester, hvor han lærte klassisk orkestermusik at kende.
  
Som 14-årig blev Carl ansat som militærmusiker i regimentsmusikkorpset i Odense. I 1884 påbegyndte han studier på Musikkonservatoriet, hvor han var optaget på friplads med violin som hovedfag.

I 1889 konkurrerede Carl Nielsen sig ind på en plads som violinist i Det Kongelige Kapel, hvor han senere også fungerede som dirigent.

Efter konservatorietiden var Carl Nielsen dog klar over, at han skulle komponere. Hans værkliste er alsidig og omfatter danske sange og salmer, korværker, kammer-musik, værker for solo-instrument, orkestermusik og sceniske værker. Symfoni nr. 4, Det uudslukkelige (1916), og den komiske opera Maskarade (1906) er optaget i Kulturministeriets Kulturkanon (2006).