Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

1500-tallets krigsbøger

Centrum for udgivelsen af krigsbøger var i 1500-tallet Italien, nærmere betegnet Venezia. I årene 1492-1570 kom over halvdelen af alle nyudgivne europæiske værker om krig fra Venezia. Og det øvrige Italien tegnede sig for en femtedel.

Italienske krigsbøger

Koncentrationen af udgivelser i Venezia afspejler, at militærvæsenet blev et helt centralt emne i den politiske debat oven på krigene 1494-1544. Her var bystatens eksistens truet. Bøgerne drejede sig primært om opbygning af et permanent forsvarsberedskab, krigens love og retfærdiggørelse, samt befæstningskunst. Mange af de italienske krigsbøger søgte forbilleder i antikken. Det gjaldt både de romerske og makedonske slagopstillinger, men også soldaternes høje moral og kvalitet.

Antikken var autoritet

Samtidig praksis blev sammenlignet med antikke eksempler og vurderet i forhold til dem. Evnen til at finde antikke forbilleder blev et vigtigt kriterium for autoritet. Navnlig Macchiavelli satte fokus på spørgsmålet om udskrevne soldater frem for hvervede ved at tage udgangspunkt i den klassiske litteratur.

1500-tallets krigsbøger

Titelbladet til florentineren Niccolo Machiavellis "Kunsten at føre krig", 1519-1520. Her i en senere, engelsk udgave. (Original på Wikimedia Commons)