Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Den Fjerne Krig - Krigen i Afghanistan

Krigen i Afghanistan
Danske soldater i Afghanistan

Danmarks vej i krig

FN’s sikkerhedsråd[1] besluttede fra starten at gå militært ind i Afghanistan. Allerede dagen efter angrebene på World Trade Center og Pentagon trådte sikkerhedsrådet sammen, fordømte terrorhandlingerne og understregede, at ethvert af FN’s medlemslande havde ret til at forsvare sig selv (FN's charter af 26. juni 1945).

[1] USA, Kina, Rusland, Storbritannien og Frankrig samt ti andre lande, som vælges ind for en toårig periode. I 2001 var de øvrige medlemmer Bangladesh, Colombia, Irland, Jamaica, Mali, Mauritius, Norge, Singapore, Tunesien og Ukraine.

Danmark har senest været medlem af sikkerhedsrådet 2005-2006.

Efter terrorangrebet

Efter terrorangrebet 11. september tiltrådte FN resolution nr. 1373, som støttede kampen mod terror.

USA indledte 7. oktober 2001 den såkaldte ”Operation Enduring Freedom ” mod Afghanistan. Det lykkedes at fordrive al-Qaeda fra store dele af Afghanistan og Talebanregeringen fra Kabul.  Hamid Karzai blev indsat som præsident for en midlertidigt udpeget regering.

Beslutning om Danmarks bidrag

Folketinget besluttede i december 2001, at Danmark ville bidrage til den amerikanskledede, internationale indsats Operation Enduring Freedom (se folketingsbeslutningen i dokumentet herunder).

I januar 2002 blev det efterfølgende besluttet, at Danmark også ville bidrage til NATO’s internationale sikkerhedsstyrke.

I 2002 blev jæger- og frømandskorpsene sendt til Afghanistan. Desuden bestod det danske bidrag af kamp- og transportflybidrag, bomberydningspersonel i Kabul-området samt et nationalt logistisk støtteelement (National Support Element – NSE), som tager sig af forsyninger fra Danmark.

Danskernes første år i Afghanistan

De første år bestod det danske bidrag af stabselementer fra hæren, nationalt støtteelement, kampfly og transportfly samt bidrag til flere Provincial Reconstruction Teams (PRT).

I 2006 besluttede folketinget at sende soldater til Helmand. Herefter kom danske soldater i egentlige krigshandlinger.

Udvidelse af indsatsen

Den 2. februar 2006 besluttede Folketinget at udvide det danske bidrag til ISAF ved at øge det samlede danske bidrag i Afghanistan og indsætte op imod 290 soldater i Helmand-provinsen under kommando af den britiskledede Task Force Helmand (TFH).

Fra maj 2006 blev en forstærket let opklaringseskadron - 1. Lette Opklaringseskadron fra Almegårds kaserne, Bornholm - indsat i Helmand- og Kandaharprovinserne. De danske soldater var i juli og august involveret i hårde kampe i byen Musa Qala.

Krigen i Afghanistan
Afghansk frugtsælger ved siden af dansk køretøj i Gereshk i 2007
Krigen i Afghanistan
Gadebillede fra Gereshk by taget i 2007.
Krigen i Afghanistan
Patrulje i Gereshk. Britiske og danske soldater på patrulje ved marked i Gereshk i 2007.
Krigen i Afghanistan
Opium er gift. Gade i byen Gereshk i Helmandprovinsen taget i 2007. Teksten på plakaten lyder "Opium er gift". Teksten til venstre er på dari, mens teksten til højre er på pashto. Symbolet med skorpionen bruges ofte i forbindelse med kampagner mod opium i Afghanistan.