Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Taktik

Taktik
Model af 1-pundige kanon system 1766 i lemonlavet. De små 1-pundige anvendtes ved regimentsartilleriet og kaldtes amusetter. For en modstander var de dog ikke til at spøge med, da ladetiden var næsten den halve af en musket, og deres effektive rækkevidde var næsten tre gange så lang. Mus.nr. A/M 113.

Ved infanteriet var den fremherskende taktik den såkaldte linear-taktik. Flintelåsmusketterne havde ringe effektiv rækkevidde, og soldaterne kunne i bedste fald nå at afgive tre skud i minuttet. For at kompensere herfor satsede man på samlet ildafgivelse, hvor et helt kompagni eller en hel bataillon blev opstillet i fire, senere tre, geledder.

Disse kunne så på skift afgive salveild, og hvis folkene var trænet grundigt, kunne denne blive rullende og meget effektiv. Når man var tilstrækkelig tæt på modstanderen, gik man over til det frygtede bajonetangreb.

Succesen i lineartaktikken hvilede næsten alene på, hvor disciplineret og veltrænet en enhed var. Soldaterne blev derfor trænet til at kunne bevæge sig i store sluttede formationer i snorlige rækker, og i det hele taget agere mekanisk.

Taktik
Jægerriffel M/1785 med tilbehør. Jægerne fik rifler, som var betydeligt mere træfsikre end musketterne. Derimod tog ladningen næsten tre gange så lang tid. Mus.nr. B 1785(5).
Taktik
Drueskud med 40 kugler til 3-pundige regimentsartilleri fra Christian 7.'s tid. Det tjærede lærredsovertræk blev revet i stykker når skuddet gik af. Mus.nr. A 1137.