Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Den skjulte skat

Byzantinsk relikviekors var skjult i Roskilde Domkirkes korbuekrucifiks

Den skjulte skat
Roskildekorset er et relikviekors udført i Byzans i 1100-årene. Det er af guld og emalje besat med 15 ædelsten og 7 perler.

Dette kors har i århundreder været skjult for omverdenen, gemt i hovedet på Kristusfiguren på Roskilde Domkirkes krucifiks.

I 1806 holdt Roskilde Domkirke aution over gammelt kirkeinventar og den store krucifiksgruppe fra 1200-årene blev solgt til en kobbersmed, der brugte det meste af træet til brænde. Men den dag, da smeden ville save hovedet af Kristusfiguren, flækkede hovedet og ud at et hulrum, trillede en lille pakke indsvøbt i silke.

I silkepakken lå et smukt kors af guld og emalje, besat med ædelsten og perler. Det var et relikviegemme, som indeholder en lille træsplint fra Kristi kors på Golgatha.

 

Den skjulte skat
Det flækkede Kristushoved fra Roskilde Domkirkes korbuekrucifiks o. 1220.

Kobbersmeden indleverede korset til Kunstkammeret og det flækkede Kristushoved kom også senere på museum.

I dag er man klar over, at det store korbuekrucifiks har været et overordentlig fint arbejde, der formentlig er udført i Frankrig omkring 1220.

Kun halvdelen af hovedet og et lille relief, som har siddet nederst på det lodrette korstræ og forestiller ”kvinderne ved graven” er bevaret af den store krucifiksgruppe. Vi må i stedet glæde os over Roskilde-korset.

Det var ikke usædvanligt i middelalderen at indlægge relikvier i skulpturer af Kristus, jomfru Maria og helgener.

Roskilde-korset og det kløvede Kristushoved kan ses i rum 102.

Se flere enestående genstande i udstillingen fra Danmarks Middelalder og Renæssance i rummene 101-126.