Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Fingerring af fajance

Et kærlighedspant?

Ægyptisk fingerring af gråblå fajance.
Ægyptisk fingerring af gråblå fajance.
Ægyptisk fingerring af gråblå fajance.

I sommeren 1821 modtog den daværende forvalter af Kunstkammeret, Johan Conrad Spengler, en kasse med ægyptiske antikviteter. Kassen var sendt af den danske generalkonsul i Alexandria, Daniel Dumreicher, som i årene 1821-24 sendte adskillige genstande til Danmark.
 
Spengler må have været behørigt imponeret, da han pakkede den ene pragtgenstand ud efter den anden. Godt pakket i kassen mellem gravsteler, kanopekrukker, amuletter og sivsandaler, lå en fingerring af ægyptisk fajance.  På følgebrevet, som er at finde i Antiksamlingens brevarkiver, har Dumreicher med sirlig håndskrift beskrevet kassens indhold på knap 200 genstande, desværre uden fundsteder og øvrige oplysninger.
 
Fingerringen viser den ægyptiske gudinde Hathor mellem to katte. Hathor ansås for at være gudinde for kærlighed, musik og løssluppenhed. Hun bliver ofte afbilledet som en smuk ung kvinde eller en ko, og på ringen kan man da også ane, at kvindeansigtet har ører, der er formede som en kos. Ringen er meget lille og passer bedst en kvindes lillefinger. Med tanke på ringens motiv kunne det tænkes, at ringen måske har været et kærlighedspant?

 

En stor del af de genstande, som Konsul Dumreicher sendte til Kunstkammeret, er i dag udstillet i Antiksamlingen.